NRKJ-leder Hege Iren Frantzen.

– Bildet er nyansert

Men NRKJ-lederen lover fortsatt sterkt fokus på vikarenes og tilkallingsvikarenes situasjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi prøver så godt vi kan, men kan alltid bli bedre, sier Hege Iren Frantzen etter allmøte og klubbmøte i Østlandssendingen mandag.

Både ledelse, ansatte og eiere tar nå grep for å sikre tilfredsstillende forhold for midlertidig ansatte i NRK. Episoden lørdag morgen, da tilkallingsvikar Pia Beathe Pedersen sa opp jobben sin i Østlandssendingen på direkten, har gjort inntrykk.

Kulturminister Anniken Huitfeldt ber NRK om å redegjøre for de forholdene Pedersen tar opp i sitt brev til ledelsen.

– Jeg vil be om at de forteller hva som har skjedd i denne saken, sier Huitfeldt til VG Nett.

Helt andre tall

NRK-ledelsen opererer med helt andre tall på midlertidige ansatte enn Pedersen, som anslår antallet til 1.200. Ifølge NRK-direktør Solveig Jølstad har NRK i dag 3.365 fast ansatte, 199 personlige vikarer og 39 prosjektansatte. I tillegg kommer 69 årsverk knyttet til tilkallingsvikariater.

– Vi har rammeavtaler med 220 tilkallingsvikarer som i gjennomsnitt jobbet 25 prosent forrige måned, sier Jølstad til NTB.

NRKJ viser til at vikarer og tilkallingsvikarer har sterke rettigheter. Blant annet kan de ifølge Journalistavtalen takke nei til oppdrag, og de har krav på tilbakemelding fra sjefen. Vikarene oppfordres til å melde fra om forskjellsbehandling.

Har NRKJ mislykkes?

Men til tross for slike rettigheter opplevde altså ledelse og kolleger i NRK at en medarbeider sa opp jobben sin på lufta.

– Når slikt skjer, har ikke da NRKJ mislykkes i å ivareta vikarenes rettigheter, Frantzen?

– Én ting er å ha rettigheter, en annen er å bruke dem. Noen har ikke vært klar over rettighetene sine, blant annet til medarbeidersamtaler og til å si fra om skjeve forhold. Noen er redd for bruke rettighetene, og det er jeg lei meg for. NRKJ har holdt på i årevis for å få vikarkontakter og klubbledere til å bidra til at vikarene får jevnlige tilbakemeldinger.

– Nyansert bilde

– Er det mange av vikarene som melder fra om forskjellsbehandling?

– Nei, ikke mange. Men dette er problemstillinger som vi diskuterer med NRK hele tiden.

– Hva gjør NRKJ konkret med Pedersen-saken?

– Saken førte til at det ble avholdt et allmøte i Østlandssendingen, og etterpå hadde vi et klubbmøte i redaksjonen. Jeg synes møtene var veldig OK, og vi snakket om mye av det Pia tok opp i sin artikkel. Mitt inntrykk er at bildet er nyansert, når det gjelder hvordan folk opplever sin situasjon. Men alle har lyst til å jobbe for å bedre arbeidsmiljøet i Østlandssendingen. Både ledelse og redaksjonsklubb er motivert for det. Nå skal vi nøye undersøke hvordan folk har det og hva vi kan gjøre for at ikke flere skal oppleve det samme som Pia. Vi kommer til å ha et sterkt fokus på det, og ha en tett kommunikasjon med ledelsen.

Egne vikarkontakter

Frantzen forteller at NRKJ for to år siden innførte en ordning med egne vikarkontakter i alle redaksjonsklubbene i NRK. Kontaktene følger opp de mange midlertidig ansatte og bidrar til at rettighetene deres blir ivaretatt.

– Siden begynnelsen av august har vi jobbet med en ny undersøkelse om forholdene for midlertidig ansatte i NRK. Undersøkelsen igangsettes om kort tid. Det er tøft å være midlertidig ansatt, ikke minst når man er godt voksen. Også NRK-ledelsen er veldig opptatt av å vite at folk har det bra.

– Hvor mange saker har dere i år om ulovlig bruk av midlertidig ansatte i NRK?

– Færre nå enn før. Mitt inntrykk er at NRK er veldig opptatt av å rydde opp i det. Men vi har hatt et økende antall vikarer som har jobbet i tre til tre og et halvt år uten å bli fast ansatt. Det er alvorlig, og innebærer et misbruk av Arbeidsmiljøloven.

Powered by Labrador CMS