Tro, viten og journalistikk

(LESERKOMMENTAR: ) TV 2 bygde et luftslott av meninger om hva Handel og Kontor står for, skriver fagforbundets informasjonssjef.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Jeg ser det for meg på følgende måte: Alt var vel tilrettelagt for TV2. Planen var klar. En ordfører i Drammen ønsket søndagsåpent. Fagbevegelsen skulle få sin vante rolle. Regelrytterne skulle tas. Brustadbua var død. Ja så sikkert var jo dette, at når man ringte intervjuobjektene for å få de forventede kommentarer og ikke fikk dem, ja da var det rett og slett like greit å skrive de forventede kommentarer likevel.

Enkel journalistikk

I få saker kan vel en journalist boltre seg mer enn når det kommer til åpningstider. Før julen kan man intervjue utslitte ansatte, problematisere kjøpepresset og hause opp julestresset. På vårparten kan man like lekende lett lage de motsatte saker: Søndagsåpne gartneriutsalg, kaffelattedrikkende byshoppere i søndagssolen.

Ja hvorfor ikke knuse meninga med hele søndagsreguleringen først som sist? Friheten og fremtiden ligger jo i 24-timerssamfunnet. Det er jo noe alle vet. Og kan man spisse det med noen reguleringskåte sosialister i fagbevegelsen, er krangelen og overskriften klar. Så enkelt kan journalistikken lages.

Vanskelig svar

Så hva skal TV 2 gjøre når man klokken 11.16 den 22. februar ringer informasjonssjefen i Handel og Kontor (HK) og hører et litt for komplisert svar? Ja tenk at HK er åpne for mange typer reguleringer? At jo da, HK mener ganske riktig at problemet med Brustadbua, er at loven ikke håndheves. At HK egentlig er rørende enige med næringa i at loven virker konkurransevridende? Ja, at HK faktisk mener at det vi bør gjøre i varehandelen er som i for eksempel industrien:

At myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere setter seg ned. Gjennomfører en kartlegging av ståa der ute, får noen fakta på bordet slik at vi kan diskutere fakta og ikke påstander. Så kan partene se nærmere på andre og bedre måter å regulere på. En ny type hvor de ansatte får hånda på rattet, og hvor næringa får like rammevilkår.

Huff så vanskelig svar. Her skulle man spisse saken. Hvor ble den reguleringskåte fagforeningspampen av? Han som skulle bestemme om du og jeg skal få handle mat klokka 19 på kvelden? Da er det beste å overse det. La oss heller publisere det man hadde forventet å høre.

Så klokken 13.57 kjører man heller følgende: «LO vil ikke ha søndagsåpne butikker og mener det ikke er riktig å pålegge ansatte å jobbe på søndager.» Det høres jo mye spissere ut.

Eller overskriften klokken 08.47: «LO raser mot søndagsåpne butikker». Se der ja. Den overskriften satt. Det blir skarpere slik. Da får man de forventede svar fra Fremskrittspartiet i artikkelen klokken 13:57: «Der LO mener at alle søndagsåpne butikker bør stenges av hensyn til ansatte som blir pålagt å jobbe søndager, mener [FrP] det motsatte.»

Luftslott av meninger

Endelig. En saftig sak. Den kan man bygge videre på med et TV-innslag. Problemet er bare at TV 2 villeder FrP. At TV 2 faktisk er i gang med å lage saker på et luftslott av meninger det ikke er hold i. Jeg ringer opp TV 2, forteller dem dette. Det blir vanskelig. Igjen må jeg fortelle resonnementet.

Så hva skjer? Man publiserer ikke HKs meninger. Nei, man skriver jo ikke at HK mener partene bør sette seg ned. Finne nye måter å regulere på. Man har jo overskriftene klare. Saken er jo i sitt mønster. Man trykker i stedet «slett» på alle HKs meninger. Fjerner dem rett og slett. Oppdaterer saken og lar FrPs meninger stå uten motstand overhodet.

Villet journalistikk

Kransekaka av villet journalistikk skjer i TV 2s «politiske panel» samme dag. For hvorfor ikke spisse enda mer når man først er i gang? Følgende premiss legges ut for noen titalls sentrale politikere fra en rekke partier uten så mye som å veksle et ord med Handel og Kontor: «LO-forbundet Handel og Kontor mener mange ansatte presses til å jobbe søndager og vil ha omkamp om loven som åpner for at små Brustad-buer kan ha søndagsåpent. Hva mener du om søndagsåpne butikker?»

Hvem sa at HK ønsket «omkamp om loven som åpner for at små Brustadbuer kan ha søndagsåpent»? Jeg sa det aldri til TV 2. HK mener det jo ikke. Jeg har gang på gang ringt TV 2 for å fortelle hva HK mener. Nå kan et 20-tall politikerne i dette panelet likevel svare på luftslottet av TV 2s meninger om hva HK mener. Og vi i HK møter TV 2s meninger om hva vi mener, ikke våre egne meninger, hver gang vi veksler ord med de samme politikerne.

Se den rekka der ja. Slik kan også journalistikken lages. Meninger dannes. I grenselandet mellom tro, viten, og en dose journalistisk stå-på-vilje.

Ove Magnus Halkjær er avdelingsleder for informasjon, organisasjon og samfunnskontakt i Handel og Kontor.

Handel og Kontor har klaget TV 2 inn for PFU for brudd på Vær Varsomplakatens 4.4, 4.14 og 4.15.

Powered by Labrador CMS