Er det greit å sitere fra Facebook?

Det skal PFU ta stilling til. I tillegg behandles UDs klage mot Novemberfilm.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag er det tid for høstens første PFU-møte og det er ventet et maratonmøte med flere tunge saker. Journalisten vil som vanlig overføre behandlingen fra tre av sakene.

Afghanistan

Først ut er Utenriksdepartementets klage på Novemberfilm og NRK Brennpunkts dokumentarfilm om bortføringen av Pål Refsdal i Afghanistan. UD har klaget inn de to partene fordi de opplevde dagligleder Kjetil Johnsen i Novemberfilm ikke skilte mellom rollene da han opptrådte som arbeidsgiver samtidig som at han arbeidet journalistisk på det som skjedde.

I tillegg reagerte departementet på at Johnsen tok opptak av samtaler som de anså å være fortrolige.

Programdirektør Per Arne Kalbakk bestred klagen og viste til at alle parter det ble gjort opptak av, ble involvert og fikk tilsvarsmuligheter.

Reklamebilag

En mindre kjent, men ikke nødvendigvis mindre aktuell eller prinsipiell sak til behandling i tirsdagens PFU er tekstreklame. Bladet Vesterålen er klaget inn for utvalget av konkurrent Sortlandsavisa.

Førstnevnte trykket åtte annonsesider fra lokale bilforhandlere i avisen, som konkurrenten mente tok sikte på «å etterligne eller utnytte et redaksjonelt produkt». Sortlandsavisa mente dette var brudd på tekstreklameplakaten og klaget avisen inn. I sitt tilsvar forklarer Bladet Vesterålen at mening var at disse sidene skulle vært et eget innstikk, men at teknikken ikke tillot det.

Facebook

Den siste saken Journalisten vil overføre fra klagebehandlingen er teologistudent og redaktør Eirik Junge Eliassens klage på avisen iTromsø etter at de siterte fra hans Facebook-side.

Da israelske styrker stormet en skip med hjelpesendinger til Gaza, skrev teologistudenten på Facebook at det fantes et helt spesielt sted i helvete for den israelske ledelsen.

Dette lagde iTromsø et oppslag av, noe Eliassen mente var å krenke hans private sfære. Redaktøren i avisen mener at den private sfære ikke er betegnende når Eliassen på det tidspunktet hadde 2700 venner på Facebook, hvorav mange journalister.

En kjennelse fra PFU i denne saken kan på mange måter bli prinsipiell og førende for journalistikk opp mot sosiale medier.

Powered by Labrador CMS