Adressa «baksnakket» Stordalens høyde
– Det skal være med glimt i øyet, sier skribenten.
«Små menn med store tanker er langt fra noe ukjent fenomen. Kombinasjonen er heller ikke fri for ubehagelige assosiasjoner. Petter Stordalen (49 ½) har i likhet med så mange i størrelsen small kompensert på ulike måter som har provosert og forarget. Men mest i det små, må det sies.»
Teksten er hentet fra UkeAdressas faste spalte «Baksnakk» som denne gangen handler om Petter Stordalen. Journalisten har mottatt henvendelser om det er greit å raljere over folks fysikk i spaltene.
Jo, mener Per Christiansen, som skrev lørdagens portrett.
Han forteller at fire medarbeidere veksler på å skrive spalten, og at han har deltatt en stund. Dermed har han også fått fingerspissfølelse for hvor grensen går, og slipper å drepe sine darlings underveis i skrivingen. Selv om de som skriver spalten legger seg godt til for hogg, er det sjelden de får reaksjoner.
– Men jeg er forberedt på det. For det skal være litt på kanten sammenlignet med det vi skriver til vanlig.
«Men bak skyen var alt som før. Petter Stordalen landet trygt med en fallskjerm verdt millioner, og inn på høye hæler trippet etter hvert medisinstudenten Gunnhild Melhus til et fremtidig liv som lege, miljøforkjemper og fru Gunnhild A. Stordalen.»
Den er litt slem, spalten sier han. Det er et uhøytidelig forsøk på å trekke fram ting folk snakker om. Og så er det snakk om kjente personer som omtales. Det skal forklares hvorfor de har fått posisjonen de står i og fortelles om personens liv og karriere.
– Og så skal det være mulig å smile litt av. I denne spalten er det trukket i retning av utseende og høyde, men det er ikke lytehumor.
– Men er ikke dette en holdning som heller mot Molbo? Du skriver om små menn med store tanker som gir skremmende assosiasjoner. Her bringer du i hvert fall denne leseren i retning av Napoleon.
– Hvordan man tolker dette er individuelt, og kanskje har du tolket det litt langt. For det er en generell antydning. Og jeg vil ikke kommentere hvilke andre jeg retter mot. Dette skal ikke tas for alvorlig, og teksten må ses i sammenheng med tegner Jan O. Henriksens karikatur som er en fast del av spalten.
«Hun rager et hode over sin mann både på den ene og andre måten.»