Peter Madsen tiltalt for å ha planlagt drapet på Kim Wall

Danske Peter Madsen er tiltalt for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall, opplyser dansk politi. Påtalemyndigheten vil kreve fengsel på livstid for Madsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Madsen er også tiltalt for likskjending og andre seksuelle forhold enn samleie mot Wall, opplyser politiet i København i en pressemelding tirsdag.

Madsens forsvarer, advokat Betina Hald Engmark, sier hun tirsdag ettermiddag ikke har noen umiddelbare kommentarer til tiltalen. Hun må drøfte den med Madsen først, opplyser hun til Ritzau.

Rettssaken starter i Københavns Byret 8. mars. Dom i saken ventes 25. april.

Dumpet i sjøen

Kim Wall ble med Madsen på tur med hans hjemmebygde ubåt for å lage en reportasje om den eksentriske dansken 10. august i fjor. Men det var bare Madsen som kom i land dagen etter.

Madsen senket ubåten i Øresund, men Wall var forsvunnet. En stor leteaksjon ble iverksatt, og 21. august ble deler av kroppen til Wall funnet dumpet i sjøen. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

Madsen har hele tiden nektet for å ha drept Wall og sier hun døde som følge av en ulykke om bord på ubåten. Han har imidlertid tilstått å ha partert henne og dumpet likdelene i sjøen.

Fakta om ubåtsaken i Danmark

* Den danske oppfinneren Peter Madsen (46) og den svenske journalisten Kim Wall (30) forlot havnen i København 10. august, i Madsens privatbygde ubåt. Wall var med for å lage en reportasje om ubåtkaptein Madsen.

* Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjæreste.

* Etter en leteaksjon ble ubåten funnet fredag 11. august i Køge Bugt sør for København. En halvtime senere sank båten. Madsen ble berget. Han forklarte først at han hadde satt Wall i land i København flere timer tidligere.

* Ubåten ble hevet og gjennomsøkt. Ingen personer ble funnet i fartøyet. Tekniske undersøkelser viser ifølge politiet at ubåten ble senket med vilje. Det er funnet spor av Walls blod inne i ubåten.

* Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, 31. august, ble torsoen av Wall funnet i strandkanten ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdelene funnet.

* Madsen ble varetektsfengslet og først siktet for uaktsomt drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for likskjending. Under fengslingsmøtet 5. september ble siktelsen skjerpet til forsettlig drap.

* Madsen har tilstått å ha partert kroppen og dumpet likdelene i sjøen.

* Madsen har hele tiden nektet for å ha drept Wall og sier hun døde som følge av en ulykke om bord på ubåten, men han har flere ganger endret forklaring om hvordan det skjedde.

* 16. januar opplyste dansk politi at Madsen er tiltalt for overlagt drap på Wall. Dom i saken ventes 25. april. Påtalemyndigheten vil kreve Madsen dømt til fengsel på livstid, sekundært legge ned påstand om forvaring.

(Kilde: NTB-Ritzau)

Påstand om livstid

Politiet opplyser i sin pressemelding at drapsmåten er ukjent. Drapet kan ha skjedd ved å skjære over halsen eller ved kvelning, heter det i tiltalen.

Påtalemyndigheten vil kreve Madsen dømt til fengsel på livstid, sekundært legge ned påstand om forvaring. Spørsmålet om forvaring ble aktuelt etter at det ble gjennomført psykiatrisk undersøkelse av Madsen.

– Det er snakk om en svært uvanlig og ekstremt grov sak, som fikk tragiske følger for Kim Wall og hennes pårørende. Interessen for saken er svært stor, men vi håper på medienes forståelse for at sakens øvrige beviser skal fremlegges i retten og ikke i pressen, sier påtaleansvarlig Jakob Buch-Jepsen.

Powered by Labrador CMS