Aftenposten publiserte fredag 29. april en artikkel om at Jarle Mortensen klager avisen for PFU. I tillegg skriver avisen en presisering der de forklarer at de ikke hadde grunnlag til å skrive at Mortensen hadde kontakt med Mossack Fonseca.

Panama Papers: DNB-topp klager Aftenposten inn for PFU

DNB-direktør Jarle Mortensen mener Aftenposten har skrevet feilaktige påstander om ham.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var i starten av april Aftenposten kunne avsløre det de selv betegner som tidenes største journalistiske prosjekt: Panama Papers. Avisen har vært eneste norske mediehus med tilgang til over 11 millioner lekkede dokumenter om kunder i skatteparadiser fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca. Dokumentene blir offentliggjort 9. mai.

Avisen har blant annet avslørt at DNB-direktør Jarle Mortensen har vært Mossack Fonsecas kontaktperson i DNB Luxembourg og at han var i kontakt med advokatfirmaet. Mortensen på sin side hevder at dette ikke stemmer og klager avisen inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Det er Aftenposten selv som melder om saken.

Aftenposten presiserer

Aftenpostens dokumentasjon viser at Mossack Fonseca sendte ut en epost tiltenkt Mortensen, i tillegg til at han var oppført som kontaktperson i DNB for advokatfirmaet.

Mortensen mener avisen ikke kan dokumentere at en epost fra Mossack Fonseca kom fram til ham, og mener Aftenposten burde korrigert saken etter at DNB henvendte seg til avisen og uttrykte feilen. Han klager også avisen inn på for korte svarfrister før publisering.

Nyhetsredaktør Håkon Borud
i Aftenposten.

Aftenposten har nå publisert en presisering der de forklarer at avisen ikke hadde grunnlag for å konstatere at DNB-direktøren faktisk mottok denne eposten.

Les også: Norske medier har publisert over 2.000 Panama Papers-saker

Ønsker ikke prosedere

Nyhetsredaktør Håkon Borud i Aftenposten svarer ikke på Journalistens spørsmål, men kommer med følgende uttalelse på epost:

– Jarle Mortensen har klaget saken inn til PFU, og det er selvfølgelig en rett alle har. Vi vil nå sende vårt tilsvar til PFU på normal måte.  Aftenposten trykker i dag en presisering, men utover den ønsker jeg ikke å prosedere saken i andre medier før utvalget har fått muligheten til å behandle klagen.

Dette er den eneste klagen PFU har fått inn angående Panama Papers, opplyser generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund, som er sekretariat for PFU.

Powered by Labrador CMS