Silje Rønning Kampesæter har vært hjemme i Norge siden juletider, men er klar til å reise til Amman i neste uke. Foto: Glenn Slydal Johansen

- Følte at jeg ble massivt overvåket

– De samme folkene har dukket opp mange forskjellige steder, sier Aftenpostens Midtøsten-korrespondent Silje Rønning Kampesæter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld ble det kjent at Kampesæter er nektet adgang til Tyrkia, der hun har hatt base siden september i fjor. I november fikk hun avvist søknaden om permanent pressekort. Dermed fikk hun heller ikke oppholdstillatelse.

Kampesæter har vært i Norge siden jul, da hun kom hjem etter å ha blitt erklært uønsket i Tyrkia. I neste uke setter hun kursen mot Jordans hovedstad Amman, der Aftenposten etablerer ny Midtøsten-base som erstatning for Istanbul.

– Jeg hadde bare enveis journalistvisum da jeg dro inn i Tyrkia i september. Så da jeg reiste hjem til jul visste vi at jeg kom til å bli her. Aftenposten har forsøkt å løse situasjonen på redaktørnivå, men har ikke fått noen skriftlig begrunnelse fra de tyrkiske myndighetene.

Vi trodde det skulle løse seg. Men det gjorde det ikke

Aftenposten har rettet en formell forespørsel om innsyn i hvilke konkrete forhold som ligger bak avslaget på Kampesæters søknader om permanent pressekort og oppholdstillatelse. Ifølge avisledelsen har Tyrkias ambassade i Oslo nektet å gi en slik begrunnelse.

– Vi trodde det skulle løse seg. Men det gjorde det ikke, sier Kampesæter.

Se Journalistens dekning av Tyrkia

Tysk-tyrkisk forlovede

Etter det Aftenposten erfarer har tyrkerne gjort det klart at deres innsigelser retter seg mot Kampesæters forlovede, som oppholdt seg sammen med henne i Istanbul i fjor høst. Han er født og oppvokst i Tyskland og har tysk statsborgerskap. Foreldrene hans har kurdisk bakgrunn og kom fra Tyrkia på 1970-tallet, men er også tyske statsborgere.

Jeg føler selv at jeg er blitt overvåket veldig mye

– Har du merket noen spesielle vanskeligheter i arbeidet ditt siden du startet korrespondentjobben i Istanbul i september?

– Jeg føler selv at jeg er blitt overvåket veldig mye. Tyrkiske myndigheter tok tidlig kontakt etter at jeg var i Ankara for å dekke bombeeksplosjonen der 10. oktober, så jeg ble tidlig gjort oppmerksom på at de følger med på hva jeg skriver. Det er en subjektiv følelse, så det blir selvsagt bare spekulasjoner. Som journalist i denne regionen tar man uansett høyde for at man blir overvåket digitalt, men det fysiske aspektet er nytt for meg.

 Har du sett folk som har fulgt etter deg?

– De samme folkene har dukket opp mange forskjellige steder, for å si det sånn. Det har vært mønstre som gjør at jeg tror at jeg også er blitt fysisk overvåket, og det har virket relativt massivt. Men jeg må understreke at jeg ikke har noe bevis for det.

Les også: Silje (27) skal dekke Midtøsten for Aftenposten

– En journalistisk utfordring

 Hvordan har du opplevd dette i arbeidet som journalist?

Man er vant med å jobbe under et visst press i Midtøsten

– Tyrkia har vært en utfordring for meg journalistisk. Man er vant med å jobbe under et visst press i Midtøsten. Spesielt den loven som gjør det forbudt å fornærme president Recep Tayyip Erdogan, i kombinasjon med en overvåking som jeg ikke har forstått årsakene til, har bidratt til å gjøre meg anspent. Vi har snakket mye om denne bekymringen i Aftenposten og hatt en veldig klar linje på at vi publiserer det vi vil publisere. Så tar vi konsekvensene når de kommer, om det skulle være noe.

Den tyrkiske ambassaden i Norge har gitt Aftenposten signaler om at det ville ordne seg med pressekort i Tyrkia hvis avisen byttet korrespondent. Det kommer Aftenposten ikke til å gjøre. Avisen flytter heller sitt korrespondentkontor til Amman i Jordan, ifølge ledelsen.

Kampesæter poengterer at tyrkiske myndigheter er betraktelig mildere mot internasjonale journalister enn de er mot egne.

– De fengsles over en lav sko hvis Erdogan føler seg fornærmet. Men det gir en ekstra bekymringsdimensjon også for meg, så jeg har hatt tett kontakt med ledelsen hjemme. Man blir litt skvetten etter lengre tid med denne typen psykisk terror, der jeg stadig må spørre meg selv om jeg har fornærmet presidenten.

Les også: - Jeg sitter fengslet i Yüksekova

Gollum-fornærmelse

– Er det nok at presidenten selv føler seg fornærmet?

– Det var en stor rettssak for en tid siden fordi noen hadde sammenliknet Erdogan med hobbiten Gollum. Da måtte de dra inn ekspert i retten som kunne vurdere om dette var negativt eller positivt. Det forklarer mye. Jeg har ikke hørt om noen internasjonal journalist som er blitt fengslet som følge av denne loven. Men mange er blitt kastet ut av landet.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Kampesæter forteller at det spesielt er dekningen av de sørøstlige delene av Tyrkia, der majoriteten er kurdere, som er problematisk med tanke på overvåkingen. Hun har vært forsiktig med å bevege seg mellom de ulike gruppene som myndighetene anser som potensielle terrorister. Ikke minst for å beskytte kildene.

– Tyrkia og Erdogan sier selv at de ikke har et kurderproblem, men et terroristproblem. For meg har det vært viktig å understreke at mitt avslag kom i tidlig i november. Jeg og min forlovede var i landet i over en måned etter det. Hvis de virkelig mente at de hadde et terroristproblem i forhold til ham, så hadde de mer enn nok tid til å foreta seg noe. Det gjorde de ikke, og vi reiste helt problemfritt ut av Tyrkia i slutten av desember.

Kompliserer situasjonen

Kampesæters forlovede hadde kun turistvisum og skulle uansett hjem til jul. Han bor fast i London, og skulle være sammen med Kampesæter de første månedene hennes i Tyrkia. Forloveden har kun vært et par ganger i landet tidligere.

– At min forlovede og mitt privatliv er dratt inn i situasjonen, har vært det verste. Det kompliserer saken både for meg, for ham og for Aftenposten. Hadde det bare vært meg, så ville det vært mye enklere å forholde seg til. Alle vet at journalister kan bli utsatt for sinte myndigheter i enkelte land.

Kampesæter er forberedt på at det vil komme tilbakemeldinger fra tyrkiske myndigheter og andre med spørsmål om hun - med en forlovede med kurdisk familiebakgrunn - er habil til å dekke Tyrkia. Dette har hun og ledelsen i Aftenposten snakket gjennom.

Samtidig gleder hun seg til å komme i gang med korrespondentvirksomheten sin i Amman.

– Det har vært en humpete start på korrespondenttilværelsen. Det skal bli godt å få lov til å bevege seg litt friere. Mange saker er blitt satt på vent. Men Tyrkia er et utrolig viktig land nå om dagen, så jeg gleder meg også til å fortsette å dekke landet. Enten vi har en base der eller. Vi får bare anta at jeg slipper inn neste gang jeg prøver.

Powered by Labrador CMS