Illustrasjonsfoto: Sascha Burkard/Crestock

49 mediefolk drept i første halvår

Nedgang fra samme periode i fjor, noe som kan skyldes at færre tar risikoen på å rapportere fra farlige områder. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Totalt 49 medieansatte - 47 av dem lokale - ble drept på jobb i de første seks månedene av året, viser International News Safety Institutes (INSI) halvårlige rapport om tapstall for mediene, “Killing The Messenger”. Rapporten er utarbeidet for INSI av Cardiff School of Journalism.

Av de 49 mediefolkene som er drept så langt i år, døde 26 i land som angivelig er fredelige. Dette gjelder spesielt Mexico og Guatemala.

Les hele rapporten her

Farligst i Afghanistan

Afghanistan var det farligste landet for mediearbeidere i løpet av de første seks månedene av 2016, ifølge INSI-rapporten. En annen rapport, som Journalisten omtalte for to dager siden, fastslår at 2016 er tidenes farligste år for journalister i landet.

To separate angrep av Taliban i Afghanistan krevde livet til 10 mediearbeidere mellom januar og juni i år. 8 av dem arbeidet for Tolo TV, en av Afghanistans største underholdningskanaler. INSI betegner dette som et direkte angrep på pressefriheten.

Den amerikanske journalistveteranen David Gilkey og den afghanske journalisten Zabihullah Tamanna ble også drept av Taliban, da den pansrede bilen de reiste i ble truffet av en rakettdrevet granat i juni.

Tv og trykte medier

De fleste drepte mediefolkene arbeidet for tv-kanaler (16) og trykte medier (13). 28 av de 49 drepte ble skutt, mens 15 omkom i eksplosjoner. 23 ble drept mens de rapporterte fra krig eller konflikter, mens 26 mistet livet i andre typer hendelser.

Årets tapstall representerer en nedgang sammenliknet med samme tid i fjor, da antall drepte mediefolk endte på 60. Men det betyr ikke at situasjonen blir bedre, ifølge INSI.

- En grunn til denne svake nedgangen er sannsynligvis at det er færre journalister som rapporterer fra blodige konflikter som i Syria, der dusinvis har dødd tidligere. For eksempel ble 28 drept der i 2012, sier INSI-direktør Hannah Storm i en pressemelding om “Killing The Messenger”.

For høy risiko

Hun legger til:

- Den økende utbredelsen av sensur er en annen mulig forklaringsfaktor for nedgangen. I land som Mexico, Guatemala og Filippinene, hvor mektige politiske og næringsmessige interesser ofte slår seg sammen for å bringe nyhetsmedier til taushet ved bruk av vold, er risikoen rett og slett for høy for noen til å fortsette å rapportere.

Krimreporter Anabel Flores Salazar var en av 8 journalister som ble drept i Mexico, det nest farligste landet å arbeide i for journalister, ifølge “Killing The Messenger”. Tobarnsmoren ble drept etter å ha blitt kidnappet fra sitt hjem i Veracruz, en stat som har blitt synonym med døde journalister.

5 journalister mistet livet i Mexicos naboland Guatemala - samme antall som i Jemen, et land som er herjet av væpnet konflikt.

Få stilles til ansvar

INSI har kun kartlagt to tilfeller der mistenkte er identifisert eller arrestasjoner gjort.
 
“På alle internasjonale konferanser jeg deltar på hører jeg ordet “straffefrihet” (at en handling ikke får konsekvenser. Red.anm.), men lite har endret seg. De som drepte journalister blir nesten aldri straffet. Straffefriheten vil fortsette og journalister vil fortsette å dø mens ineffektive myndigheter lar sine drapsmenn slippe unna med mord, sier Storm.

Powered by Labrador CMS