Global mediesamling i Oslo
Neste uke samles 87 mediefolk fra hele verden til et globalt dialogmøte i Oslo, for å diskutere ytringsfrihet og ansvaret som følger med den.
Møtet, som finner sted mandag 4. og tirsdag 5. juni på Soria Moria Hotell og konferansesenter i Oslo, har tittelen «Primetime for Diversity: Journalism in a Troubled World». Det er et ledd i det pågående prosjektet Global Inter-Media Dialogue (GIMD), som ble etablert av de norske og indonesiske utenriksdepartementene våren 2006. Målsettingen var å bedre dialogen i kjølvannet av den opphetede striden om Muhammed-tegningene.
Det første dialogmøtet i regi av GIMD fant sted på Bali i Indonesia 1. og 2. september i fjor. Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpnet Bali-møtet sammen med den indonesiske presidenten, og står også for åpningen av oppfølgingsmøtet i Oslo.
Gylden anledning
– Det andre globale, intermediale dialogmøtet vil gi deltakerne en gyllen anledning til å utveksle erfaringer og definere medienes utfordringer i det 21. århundre, heter det i GIMDs presentasjon av Oslo-møtet.
Arrangørene ønsker å oppmuntre til en både bredere og dypere debatt om journalistikk i en globalisert verden. Møtet tar også for seg ytringsfriheten som et demokratisk fundament, og det ansvaret som følger med praktiseringen av den.
Det tidvis anstrengte forholdet mellom vestlige medier og medier i islamske land er et viktig bakteppe for GIMD-initiativet, men også den vanskelige situasjonen for mediefolk i andre regioner tas opp til debatt.
Medienettverk
GIMD har etablert et nettverk blant mediefolk i ulike deler av verden. Det har kommet to konkrete prosjekter ut av fjorårets dialogmøte: en utveksling av reportere mellom Metro TV i Indonesia og norske TV 2, samt et masterprogram i global journalistikk.
Siri Lill Mannes fra TV 2 tok initiativet til utvekslingsprosjektet. På dialogmøtets første dag vil hun, sammen med sin kollega Ove Sjøstrøm og Rullah Malik fra Metro TV, fortelle om erfaringene. Mannes skal også lede en debatt om medienes arbeidsvilkår og ytringsfrihetens kår i Russland.
Grosvold-intervju
Doudou Diene, FNs spesialrapportør for rasisme og intoleranse, innleder til debatt sammen med Agnes Callamard fra Article 19. NRKs Anne Grosvold intervjuer lederen av journalistforbundet i Hongkong, Serenade Woo, med utgangspunkt i spørsmålet om kinesiske journalister er forsvarere av menneskerettighetene i landet.
Karikaturstriden vakte sterke følelser og en omfattende debatt, og fikk også myndighetene i ulike land på banen. Indonesia og Norge bestemte seg for å svare på utfordringene ved å ta initiativet til GIMD. Indonesia, som har den største muslimske befolkningen i verden, har en demokratisk grunnlov som skal sikre mangfold og ytringsfrihet. Myndighetene i Indonesia og Norge har erklært et felles mål om å bygge bro mellom ulike religioner, kulturer og folkeslag.
Suksess-møte
En workshop i Oslo i mai 2006, der blant andre NJ-leder Ann-Magrit Austenå deltok, la grunnlaget for det første globale dialogmøtet på Bali. Møtet var et forsøk på å utnytte engasjementet som var skapt gjennom striden rundt Muhammed-tegningene, til å videreføre debatten som oppsto om journalistikk, ytringsfrihet og globalisering.
73 ledende mediefolk fra nesten 50 land var samlet under dialogmøtet på Bali. Møtet ble betegnet som en suksess, og det var bred enighet om behovet for et slikt forum. Derfor ble det bestemt å gjennomføre et oppfølgingsmøte i Oslo i år.
87 deltakere
De norske og indonesiske regjeringene har kun ansvaret for tilretteleggingen av dialogmøtene, mens debattene skal styres av deltakerne selv. De i alt 87 deltakerne på Oslo-møtet er ifølge arrangørene profilerte journalister og redaktører, som representerer betydningsfulle medier i sine hjemland.