Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og PST jakter anonyme kilder. Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons

PST jakter etter DNs kilder

Politiets sikkerhetstjeneste har ikke gitt opp å finne ut hvem som lekket fortrolige regjeringsnotater om Forsvaret under Høyres landsmøte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mener det er snakk om bevisste lekkasjer som plantes i den hensikt å manipulere demokratiske prosesser.

– Vi har jo sett at det nesten har blitt et mønster i forbindelse med regjeringens viktige møter eller partilandsmøter, sa hun til NRK onsdag.

Det hele startet 9. april i år. Dagens Næringsliv hadde på trykk en nyhetssak uten åpne kilder om at regjeringen ville bruke 25 milliarder kroner mindre på Forsvaret de neste 20 årene enn forsvarssjefens fagmilitære råd anbefaler.

Samme dag fikk en rekke delegater på Høyres landsmøte en epost fra en skjult avsender, med flere hemmelige regjeringsnotater vedlagt. Ifølge VG var én setning uthevet i den knappe eposten:

«La oss jobbe for at det går bedre 9. april 2016 enn det gjorde i 1940.»

– Grove sikkerhetsbrudd

Slike lekkasjer kommer inn under beskyttelsesinstruksen og er knyttet opp til brudd på taushetsregelen i forvaltningsloven, ifølge seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Status er at vi har startet etterforskning. Saken etterforskes fremdeles, sier han til NTB om lekkasjen i april.

Denne uka har Klassekampen omtalt innholdet i regjeringsnotater og det Forsvarsdepartementet beskriver som graderte og interne arbeidsdokumenter fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Avisen skriver at regjeringen planlegger å skyve på de største kostnadene ved langtidsplanen for Forsvaret til neste stortingsperiode.

Hvorvidt lekkasjene i Klassekampen er eller bør bli del av PSTs etterforskning, vil ikke Forsvarsdepartementet kommentere.

– Alle lekkasjer er grove sikkerhetsbrudd, men vi ønsker ikke å bekjentgjøre for offentligheten hvordan vi undersøker situasjoner som dette, sier departementsråd Erik Lund-Isaksen til NTB.

– Vil ikke lykkes

Forsvarsdepartementet har etter det NTB forstår, ingen konkrete mistenkte i saken. Søreide sier det ikke vil lykkes dem som står bak lekkasjene å påvirke regjeringens arbeid.

– Det har ikke lykkes til nå, og det kommer ikke til å lykkes i framtiden heller, sa forsvarsministeren da hun gjestet Politisk kvarter i NRK onsdag.

Hun er kritisert av opposisjonen, som frykter langtidsplanen for Forsvaret er underfinansiert. Forsvarsministeren anklages for ikke å følge opp høye målsettinger med konkrete budsjettbevilgninger.

– Den historiske økningen vi legger opp til, betyr at forsvarsrammen i 2020 løftes til om lag 7,2 milliarder kroner over dagens nivå, svarer Søreide.

– Dette er i tillegg til bevilgningene til kampfly. I hele planperioden medfører det et løft på 165 milliarder ekstra på Forsvaret. Vi vil starte opptrappingen allerede i 2017-budsjettet, sier hun til NTB.

I interne regjeringsnotater fra februar anbefalte Søreide imidlertid at Forsvaret måtte styrkes med 206 milliarder kroner over 20 år, skrev Klassekampen mandag. Samtidig skal hun ha advart om svekket forsvarsevne dersom bevilgningene ikke kommer.

Eriksen Søreide har avstått fra å kommentere det hun beskriver som «påstander og spekulasjoner».

Powered by Labrador CMS