NJ-leder Dag Idar Tryggestad mener illustrasjonseksempelet Bygdebladet kommer med er langt forbi det KI er ment å brukes til.

Kunstig intelligens

Reagerer på KI-bruk: – Dette er i konflikt med gjeldende presseetikk

NJ-leder Dag Idar Tryggestad mener KI-bildene til Bygdebladet er med på å svekke den redaktørstyrte journalistikkens troverdighet. 

«Dette er et trist eksempel på når det brukes ukritisk og på en måte som bidrar til å svekke den redaktørstyrte journalistikkens troverdighet.»

Det skriver leder for Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, på sin Facebook-profil etter å ha lest Journalistens sak om lokalavisa Bygdebladets bruk av KI-illustrasjoner

I konflikt med etikken

Tryggestad er enig med Bygdebladets redaktør Reidar Opsal i at KI er og vil være et nyttig verktøy i utviklingen av journalistikken, samtidig presiserer han at det er viktig å være bevisst måten det brukes på. 

Han mener eksemplene Bygdebladet her kommer med, er langt forbi det KI er ment å brukes til.  

– Jeg mener at dette er i konflikt med gjeldende presseetikk, sier han til Journalisten. 

Han fortsetter: 

– Jeg har heldigvis ikke sett mange slike eksempler på at KI blir brukt på denne måten, og det er bra, og jeg tror ikke dette er representativt for hvordan KI i dag blir brukt i norske medier. 

Etterlyser saklighet

I eksemplene som er nevnt i Journalistens artikkel, mener Tryggestad mangel på saklighet er problematisk, og han trekker frem en av sakene Bygdebladet har publisert der nyheten om at en ung person er dømt for råkjøring blir illustrert på en humoristisk måte. 

– Når du innfører nye metoder og teknologier, så må du alltid måtte prøve og feile. En beslutning som du tar en uke kan man jo på et senere tidspunkt komme til at ikke er riktig, det er ikke det jeg reagerer på, selvfølgelig skal man utforske dette. 
Men dette er så langt forbi det at jeg syntes det var naturlig å reagere, sier Tryggestad. 

– At illustrasjoner i seg selv er dårlige, er jo en annen sak, men jeg mener fortsatt at kvaliteten på illustrasjone i disse tilfellene er under det nivået vi prøver å ha i redaktørstyrte medier.

Respekt for kriminalsaker

Det manglet heller ikke på reaksjoner fra andre profilerte mediefolk. 

«Redaktøren har helt rett i at 'Dette er et redskap vi må lære oss å bruke som alt annet'. Det er bare å øve videre, kanskje spesielt på VVP 4.1 (saklighet i presentasjon). Merkelig at man vil presentere journalistikk som useriøs fiksjon bare fordi man har fått en ny leke», skriver sosiale medier-sjef i Dagens Næringsliv, Eirin Larsen i kommentarfeltet under innlegget til Tryggestad.

Redaksjonssjef i Brønnøysund Avis, Simon Aldra, mener i samme kommentarfelt at bruken av humoristiske illustrasjoner i kriminalsaker blir feil:

«Alle som har skrevet en stund om krim vet at det kan stå veldig mye i dommer som utvilsomt får en til å trekke på smilebåndet. Det er greit. Men straffesaker skal likevel ikke behandles som om de er morsomme anekdoter, i alle fall ikke i lokalavis.»

Tidligere ansvarlig redaktør for Medier24, nå ansvarlig redaktør for Lab24, Erik Waatland, har også engasjert i saken. I et debattinnlegg i Journalisten, skriver han:

«Det er forskjell på bruk og misbruk av ChatGPT. Bygdebladet.com viser oss det ekstreme.»

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS