Robert Mahoney i presseorganisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) vi ha FN på banen. Foto: Reuters / NTB scanpix
Robert Mahoney i presseorganisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) vi ha FN på banen. Foto: Reuters / NTB scanpix

Flere organisasjoner krever at FN etterforsker Khashoggi-saken

Vil ha uavhengig etterforskning.

Publisert   Sist oppdatert

Flere ikke-statlige organisasjoner krever at Tyrkia ber FN om en uavhengig etterforskning av det antatte drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

– En etterforskning utført av FN er «den beste garantien mot Saudi-Arabias hvitmaling», sa Robert Mahoney i presseorganisasjonen Committee to Protect Journalists (CPJ) torsdag.

CPJ og de ikke-statlige organisasjonene (NGOer) Amnesty, Human Rights Watch (HRW) og Reportere uten grenser, holdt torsdag en pressekonferanse der de krevde at FN starter en etterforskning av forsvinningen til Khashoggi.

– En åpen dør

Et etterforskningsteam bestående av tyrkisk politi og en delegasjon fra Saudi-Arabia etterforsker Khashoggi-forsvinningen sammen, men NGOene mener at man ikke kan stole på at saudiaraberne utfører en troverdig etterforskning av seg selv.

– Dette er ikke måten man utfører en kriminaletterforskning på. Å la saudiaraberne etterforske seg selv er som å gi dem en åpen dør til hvitmaling, så derfor etterlyser vi en etterforskning utført av FN, sa Louis Charbonneau i HRW.

Organisasjonene sier at de har kontaktet Tyrkias FN-delegasjon to ganger med spørsmål om ikke FN burde etterforske saken, uten at de har fått svar.

Må be om det selv

Talsperson for FNs generalsekretær António Guterres sier at de ikke kan starte etterforskning med mindre begge parter i saken, altså Tyrkia og Saudi-Arabia, ber om det selv, eller at et av FNs råd får tildelt et mandat, som trolig kan være FNs sikkerhetsråd eller FNs menneskerettighetsråd.

Leter i skogsområde

Natt til fredag utvidet politiet i Tyrkia etterforskningen av Khashoggi-saken til også å gjelde skogsområdet Belgard nord for Istanbul og byen Yalova, 90 kilometer sørøst for Istanbul, får Reuters opplyst fra to anonyme kilder i det tyrkiske politiet.

Nyhetsbyrået får også opplyst at det er etterforskningen som har ført til at politiet mistenker at levningene av den antatt døde journalisten er i disse områdene. Anonyme tyrkiske kilder hevder han ble drept og partert.

Sky News sitter på de samme opplysningene, og melder at etterforskere skal ha sporet biler som forlot konsulatet den dagen journalisten forsvant.

Nyhetsbyråets kilder opplyser også at etterforskerne har hentet «mange prøver» fra undersøkelsene i det saudiarabiske konsulatet og den saudiarabiske konsulens residens. Disse skal gjennomgås og analyseres, med tanke på å påvise spor av Khashoggis DNA.

Borte i to uker

Khashoggi forsvant for over to uker siden da han gikk inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Torsdag opplyste USAs president Donald Trump at det ser ut til at journalisten er død.

Saudi-Arabia nekter for å ha noe med Khashoggis forsvinning å gjøre.