NRK. Foto: Birgit Dannenberg

NRK avviser talljuks

- Vi har støtte for våre definisjoner, sier NRKs redaktør Alexandra Beverfjord. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken har NRK fortalt at nesten halvparten av drap begått i Norge de siste ti år er utført av personer med alvorlige psykiske lidelser

I en kronikk i Aftenposten fredag anklager forskerne Bjørn Rishovd Rund og Anne-Kari Torgalsbøen ved Psykologisk Institutt, Universitetet i Oslo, lisenskringkasteren for talljuks. De to viser til en offentlig utredning, Olen-rapporten, som har kommet frem til at tilsvarende tall for perioden 2004 til 2009 var 18 prosent.

Misvisende

– Hvordan kan NRK-journalistene komme frem til et så totalt forskjellig tall fra det Olsen-utvalget gjorde? Noe av forklaringen ligger i at journalistene i begrepet «alvorlig psykisk syke» inkluderer personlighetsforstyrrelser. Det er helt uvanlig, heter det i kronikken.

Forskerne får støtte fra Kjersti Narud, som er ekspert på rettspsykiatri. Hun mener NRK blander begreper.

– Når NRK snakker om alvorlig psykisk syke inkluderer de også alvorlige personlighetsforstyrrelser. De har i rettspsykiatrisk sammenheng aldri vært en alvorlig psykisk lidelse. Derfor blir det veldig misvisende, sier Narud.

Les også: Mener NRK jukser med tall

Etterprøvbart

NRK avviser kategorisk overfor Journalisten at de har operert med feil tall. 

– Vi har på ingen måte operert med feil tall. Vår metode er etterprøvbar. I tillegg har vi konsultert flere autoriteter fra fagfeltet underveis, deriblant psykologspesialist Pål Grøndahl. De støtter vår definisjon av diagnosene som er grunnlaget for de tallene vi opererer med.

Det skriver reportasjeredaktør Alexandra Beverfjord i en e-post. Hun viser til at Olsen-rapporten også inkluderer både psykoselidelser og personlighetsforstyrrelser i sine tall.

– Det var deres definisjon som dannet utgangspunktet for oss. Kronikkforfatterne er også uenig med den fagekspertisen NRK konsulterte før publisering, og som mente det var både forsvarlig og riktig å ha med begge grupper. 

– I Olsen-rapporten står det at de fleste undersøkelser viser at «personer med dyssosial personlighetsforstyrrelse har større risiko for å begå drap og alvorlige voldshandlinger enn de fleste andre grupper.» Kronikkforfatterne kan selvsagt mene noe annet, men NRK står på fast grunn når vi viser til dette.

 

Powered by Labrador CMS