Kanskje brukte Sigvald Sveinbjørnsson for lite penger i fjor, i år har han tenkt å bruke en hel del på journalistikk. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen
Kanskje brukte Sigvald Sveinbjørnsson for lite penger i fjor, i år har han tenkt å bruke en hel del på journalistikk. Arkivfoto: Martin Huseby Jensen

Kutt i sidetallet bidro til å kutte kostnadene, nå går BA motsatt vei

Desken er styrket og det skal bli mer journalistikk fra mediehuset. 

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag gikk sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson i Bergensavisen med iver ut i egen avis og fortalte at nå skal det bli flere sider i avisen, og det skal bli mer journalistikk i BA.

– Å kutte i sidetallet var et av flere virkemidler for å kutte kostnadene for et par år siden. Hva sier i så fall dette? 

– Det er uttrykk for at vi gasser på. Vi satser litt, sier han og legger til: – 2017 var et godt år, vi så at de voldsomme fallkurvene i papiropplaget flatet noe ut. Nå tar vi grep som vi håper vil styrke avisen og dermed avisens økonomi, sier han til Journalisten.

Sveinbjørnsson sier at en fetere avis ikke vil gå på bekostning av nett. Det digitale tilbudet skal ikke svekkes på noen måte, understreker han. Heller tvert om. Som følge av det gode fjoråret er deskleddet blitt styrket, ikke bare papirdesken, men også nettdesken. Dette mener redaktøren er relativt enkle grep som gir veldig mye tilbake. 

– Det er mer journalistikk i BA nå enn for et år siden. Vi bruker mer penger. Vi har økt de redaksjonelle kostnadene en del, og mer skal det forhåpentlig også bli. Styringen av deskleddet frigjør kapasitet i redaksjonen, og gjør at vi får bedre kapasitet å rykke på og å utarbeide sakene på. 

Bygger på relasjonen

BA-sjefen er tilbakeholden med konkrete tall, men sier at de i fjor hadde stor vekst i antall digitale abonnenter. Etter innføringen av pluss-strategien i 2015 er det viktig å få betalt for innholdet også på nett. Dessuten gir det utslag i journalistikken - av på en positiv måte, mener han.

– Jeg er helt sikker på at det bidrar til bedre journalistikk. Før var det bare trafikk som gjaldt. De siste årene har det i økende grad vært relasjon mellom abonnenter og avisen som teller. 

I 2016 hadde BA et driftsoverskudd på 7,8 millioner kroner. Sveinbjørnsson gir ikke konkrete tall fra fjoråret over telefonen. Vi må vente på regnskapet, men sier han, BA hadde en betydelig resultatforbedring i fjor. BA mottok i fjor 28 millioner kroner i produksjonstilskudd fra staten.

– Vi brukte litt for lite penger kanskje. Vi opplevde også at løssalget falt betydelig mindre i fjor enn tidligere år og prognosene for januar i år, sammenlignet med i fjor, viser en veldig positiv utvikling. Det er klart at presenterer man en tynn flis av en avis, er det et mindre lekkert produkt å selge i løssalg, og i abonnement, enn en bugnende avis. 

Hvor mange sider avisen skal ligge på i snitt, har han ikke tallfestet. Eller vil ikke gjøre det i denne artikkelen. 

– Men det var for mange dager i fjor med aviser på 40 sider. 

 

Powered by Labrador CMS