Silje Rønning Kampesæter fotografert da hun fikk besøk av sjefredaktør Espen Egil Hansen i Istanbul før nyttår. Foto: Espen Egil Hansen
Silje Rønning Kampesæter fotografert da hun fikk besøk av sjefredaktør Espen Egil Hansen i Istanbul før nyttår. Foto: Espen Egil Hansen

Aftenposten kastes ut av Tyrkia

Korrespondent Silje Rønning Kampesæter har fått avvist søknadene om pressekort og oppholdstillatelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Silje Rønning Kampesæter begynte som korrespondent for Aftenposten i Istanbul i september i fjor. I november fikk hun avvist søknaden om permanent pressekort. Dermed fikk hun heller ikke oppholdstillatelse, skriver Aftenposten.
 
– Aftenposten ser svært alvorlig på at vi i praksis blir erklært uønsket, sier sjefredaktør Espen Egil Hansen.
 
Les også: Silje (27) skal dekke Midtøsten for Aftenposten
 
Den tyrkiske ambassaden i Norge har gitt Aftenposten signaler om at det ville ordne seg med pressekort i Tyrkia hvis avisen byttet korrespondent. Det kommer Aftenposten ikke til å gjøre. Avisen flytter heller sitt korrespondentkontor til Amman i Jordan, ifølge ledelsen.
 
– Vi har korrespondenter i land som Russland og Kina og jobber der uten store problemer, mens vi nå altså ikke får være i NATO-landet Tyrkia. Dette er helt uakseptabelt, og det er en tankevekker at vi er nære militære allierte med et land som også på dette området viser forakt for elementær pressefrihet, sier Hansen til egen avis.
 
Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:
 
 
Aftenposten skriver at tyrkiske myndigheter har nektet å gi avisen et skriftlig avslag på søknaden om oppholdstillatelse. Det er heller ikke gitt noen skriftlig begrunnelse for hvorfor Kampesæter ikke har fått innvilget pressekort. Etter det Aftenposten erfarer, har tyrkerne gjort det klart at deres innsigelser retter seg mot Kampesæters forlovede. Han er tysk statsborger, men har foreldre med kurdisk bakgrunn.
 
Det er første gang siden 1971 at en Aftenposten-korrespondent er erklært uønsket. Da måtte korrespondent Per Egil Hegge forlate Sovjetunionen.
 
– Svært skuffende, sier utenriksminister Børge Brende i en kommentar til Aftenposten mandag kveld. Brende opplyser at han har tatt saken opp med den tyrkiske utenriksministeren.
Powered by Labrador CMS