Amalie Lereng er Si;D-ansvarlig og har vært reportasjeleder for prosjektet. Foto: Ingeborg Senneset, Aftenposten.
Aftenposten laget eget Si;D-bilag om skam og ære blant ungdom
Prosjektlederen sier det har vært journalistisk krevende, særlig å ta vare på kildenes sikkerhet.
Aftenposten har det siste året publisert flere innlegg fra unge jenter med minoritetsbakgrunnom som blant annet er underlagt sosial kontroll. I mars mottok tre av dem - «de skamløse jentene» Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour - Fritt Ords Honnør-pris. Innleggene har ført med seg et stort kildetilfang for redaksjonen.
I vår startet Si;D-ansvarlig Amalie Lereng arbeidet med en reportasje om «Maria» som brøt med familien som følge av sosial kontroll. Jenta i starten av 20-årene fikk ikke delta på sosiale arrangementer på kveldstid eller flytte ut, og selv som student hadde hun innetid mellom klokken halv sju og åtte.
Reportasjen førte til en diskusjon på et redaksjonsmøte om hvordan de skulle skape mest blest rundt temaet. Da våknet ideen om et eget bilag med flere reportasjer. Og nå, to uker senere, er bilaget på 20 sider publisert.
Les også: Si ;D-redaksjonen skjerper rutinene etter lureri
Økt antall henvendelser
Si;D-redaksjonen består av Lereng, samt fire studenter som jobber to dager i uka. Det ble dermed ikke nok mennesker til å utføre oppdraget alene på to uker. Derfor teamet de opp med kultur-redaksjonen. Lereng har sammen med Mina Hauge Nærland vært reportasjeleder for prosjektet.
Det har vært intensivt arbeid de siste to ukene for å få alt på plass. Lereng forteller at tilbakemeldingene siden den første saken ble publisert på nett i går kveld har vært overveldende. Hun sier at mange i målgruppa er glade for at Aftenposten har tatt temaet på alvor.
– I noen av sakene har jeg møtt politiet i Oslo og Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. De forklarer at de opplever å ha fått flere henvendelser etter økt medieoppmerksomhet. Det er jo bra om vi kan bidra til å gjøre en forskjell.
Les også: Bør mediene være varsomme med unge bloggere?
Krevende arbeid
Lereng forteller at det har vært krevende å jobbe med saken, særlig fordi folk skal fortelle uten at de risikerer noe. Både «Maria», som brøt med familien sin, og «Mina», en mor som opplevde at datteren brøt med familien, er anonymiserte.
– Særlig «Maria» er ung og i en vanskelig situasjon. Vi måtte vurdere sikkerheten. Vi vil gi leserne mest mulig informasjon, samtidig som vi må ta vare på hennes sikkerhet. Kildene er ikke bare anonymiserte for offentligheten, men også for folk de kjenner.
«Maria»s uttalelser er faktasjekket med andre kilder som bekrefter hennes historie. Lereng har også møtt henne og folk rundt henne flere ganger.
– Jeg håper at dette fører med seg noe bra og at vi får en god debatt framover, sier Lereng.
I tiden framover har Aftenposten forberedt flere oppfølgere og gode innlegg.
I tillegg er ikke publiseringtidspunktet tilfeldig. Ifølge Lereng er sommeren høysesong for henvendelser som gjelder sosial kontroll. Det er dermed nå de trenger informasjonen mest.
22 innlegg i uka
Aftenposten publiserer 22 Si;D-innlegg i uka. De som leverer innlegg er unge, og mange skriver debattinnlegg for første gang. Det medfører et ekstra ansvar for redaksjonen.
– De som leverer innlegg til oss må føle seg ivaretatt. Vi er opptatt av at de skal få en god opplevelse og å ville ytre seg igjen.
Redaksjonen må også forberede unge som skriver om betente temaer på hva som kan vente dem av kommentarer.
– Vi kutter ikke kontakten eller fraskriver ansvar etter at innlegget er på trykk. Vi må følge opp. Vi trener opp fremtidens debattanter. Det gir en verdi å høre unge stemmer i samfunnsdebatten.