Slik møter du viruset
Ingen er lenger i tvil om at vi også i Norge før eller siden får et utbrudd av fuglevirus. Da må journalister på virusjobb ha på verneutstyr, så de ikke risikerer å bli ufrivillige smittebærere.
Kommunikasjonsrådgiver Finn Oluf Nyquist hos Mattilsynet sier at faren for at den enkelte journalist eller fotograf kan bli smittet, er svært liten. Det Mattilsynet er mer opptatt av er at pressefolk kan ta med seg smitte videre, for eksempel fra et område, der det er smittet fugl til et hønseri eller annet produksjonssted.
– Faren oppstår dersom pressefolkene først er på et sted med smittede fugler og så oppsøker en fjørfeprodusent for å få en kommentar. Det er slike ting vi vil forhindre, sier Nyquist.
Anbefaler verneutstyr
Han anbefaler derfor landets redaksjoner om å anskaffe verneutstyr, som ligger klart den dagen alarmen går. I første rekke dreier det seg om støvler, overtrekksdrakt og hansker.
– Poenget er at redaksjonene anskaffer disse tingene nå, slik at det ligger klart den dagen det trengs, sier Nyquist.
Briller og maske
I spesielle tilfeller kan det være behov for briller (slalåmbriller for eksempel) og maske som dekker munn og nese, men det er lite trolig at pressen vil slippe til på steder der slikt utstyr er nødvendig, mener Mattilsynets informasjonssjef.
Nyquist mener det er særlig viktig at mediene benytter verneutstyr, dersom de kommer til et sted med virusutbrudd på villfugl før folk fra Mattilsynet, politi eller andre myndigheter er på plass.
Han ber pressefolk om ikke å gå altfor nær innpå slike fugler, og ikke under noen omstendigheter ta i dem, for eksempel vri litt på en død fugl for å få en bedre vinkel til bildet. Man bør også unngå direkte kontakt med hunder og katter som har oppholdt seg i området.
Restriksjoner
Ved utbrudd av virus på villfugl i områder der det finnes fjørfeprodusenter i nærheten, vil det bli innført restriksjoner på transport til og fra produsenten. Nyquist ber pressefolk holde kontakt med Mattilsynets folk og følge de retningslinjer som gis. I slike tilfeller vil det i praksis bety at forskjellige team bør lage reportasje fra selve utbruddsstedet mens et annet team oppsøker prosenter for å få kommentarer og synspunkter.
– Jeg vil understreke at Mattilsynets intensjon er å yte service og råd. Vi skal ikke hindre pressen i sitt arbeid, men hjelpe til slik at vi ikke ufrivillig risikerer å spre smitte, sier Nils Oluf Nyquist.