Jan Omdahl er skribent, kommentator og kritiker. Har skrevet om internett og informasjonsteknologi siden han begynte å dekke feltet i Dagens Næringsliv for ganske nøyaktig 30 år siden.
Foto: Johan Høgåsen-Hallesby
Slutt på teknospalte i D2 etter åtte år: – Det er synd
– Jeg er glad i det løpende spalteformatet, og mener det gir en unik mulighet til å følge et viktig felt med personlig blikk og kontinuitet, sier Jan Omdahl.
– Med noe i nærheten av 400 ukentlige spalter har det unektelig vært noen kvelder før deadline da jeg har tenkt at «denne uken går det ikke». Men så kommer Elon Musk og gjør enda en idiotisk og farlig ting med Twitter. Dagen reddet!
Jan Omdahl har skrevet spalten «Tekno» for D2 hver uke i åtte år. I spalten har han kommentert hvordan teknologien påvirker kulturen, mediene og livene vi lever.
Denne måneden publiserte han den siste spalten i rekken, da den ble lagt ned i forbindelse med det nylige
redesignet av D2-magasinet og omleggingen til nytt format.
– Et felt som berører alle
Omdahl har tidligere jobbet som journalist i musikkavisa Beat, Arbeiderbladet, Dagens Næringsliv og Dagbladet, og vært spaltist og kritiker i blant annet Natt & Dag og Morgenbladet. Han har også utgitt flere sakprosabøker.
Han har skrevet om hva nettet og
informasjonsteknologien gjør med oss og livene vi lever siden han begynte å
dekke feltet i Dagens Næringsliv for ganske nøyaktig 30 år siden, sier Omdahl.
– Nettet og informasjonsteknologien berører jo oss alle, enten det handler om dingsene vi lever med, nakkegrepet sosiale medier-gigantene har på oss, eller usikkerheten vi alle kjenner på rundt hva som skjer med kunstig intelligens.
– Koser meg fælt
Omdahl har satt sin ære i å dekke kompliserte temaer på en personlig, underholdende og
begripelig måte, og tar spaltens lange liv på åtte år som et tegn på at han ikke har mislyktes, sier han.
Den første teknospalten handlet om musikk og teknologi. Det gjør også den aller siste. Den første spalten handlet om musikkprogrammet Roon, som var tidlig ute med å gi digitalt musikkonsum «analoge» kvaliteter inspirert av informasjonsrikdommen på lp-omslag. Den siste handlet om musikk og kunstig intelligens.
– Som gammel kulturskribent og mediekommentator koser jeg meg fælt når jeg kan skrive om møtefeltet mellom kultur og teknologi, enten det handler om stereoanlegg, strømmetjenester eller sosiale medier, sier han og videre:
– Jeg tenkte at en påminnelse om hvordan KI vil påvirke musikkfeltet ville være en ok avrunding av et prosjekt som begynte for åtte år siden med en spalte om nye muligheter innenfor musikkstrømming.
– Ikke satt punktum
Kunstig intelligens mener Omdahl er et tema som ikke vil miste aktualitet.
– Jeg har absolutt ikke satt punktum for min dekning av kunstig intelligens. Kanskje jeg burde bli
KI-kommentator på heltid? Det er jo
åpenbart det viktigste som har skjedd på teknologifeltet på veldig,
veldig lenge, sier han.
– Hva tenker du om at det er slutt på denne spalten?
– Jeg synes det er synd. Jeg er takknemlig for friheten D2 har gitt meg gjennom åtte år, og skal fortsatt skrive større og mindre saker for dem. Men jeg er glad i det løpende spalteformatet, og mener det gir en unik mulighet til å følge et viktig felt med personlig blikk og kontinuitet, avslutter han.
Aktuelt tema
Også featureredaktør i D2, Live Fedog Thorsen, mener temaet teknologi er mer aktuelt enn noen gang.
– Vi er derfor glade for at Omdahl skal være med videre og fortsette å dekke teknologi for oss i større formater. Vi har økt satsningen på dekningen av teknologi i Dagens Næringsliv – og ansatte i fjor høst to knallflinke journalister som dekker teknologi fast: Julia Afshary-Kaasa og Magnus Newth, skriver hun i en epost til Journalisten.
– Hvorfor er det slutt på spalten Tekno?
– Vi skifter ut spalter i D2 hele tiden: Det siste året har vi for eksempel laget en ny meningsbærende spalte med fire kvinnelige bidragsytere og spalter som Innovatørene, Naturvinskolen, Mine penger og Sulten og Tørst for å nevne noen nykommere. Vi er stolte og takknemlige for samarbeidet vi har hatt med Jan over mange år, skriver Thorsen.