Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Om enn ikke halsende, så var det i hvert fall i siste liten at Stein Akre kastet seg inn i kampen som kandidat til nestledervervet i Norsk Journalistlag. Han mener det høres kleint ut å lansere seg selv som kandidat, men det var nettopp det han gjorde. Det er flere årsaker til at det kom sent, men godt ifølge ham selv. Og han har kompetanse NJ vil nyte godt av.
Stein Akre har særlig det siste året blitt synlig i mediebildet som den frittalende nestlederen i Klubb 2. Som mange av sine kolleger har han måtte søke på sin egen jobb, og to alternativer. Selv med 23 år i bedriften var det ikke gitt at han skulle få beholde jobben. Særlig ikke når sjefen søker på de samme jobbene.
Men så er det dette siste året i TV 2. Den største enkelte nedbemanningen i noen norsk mediebedrift. Ett år etter prosessen tok til er fortsatt mye uavklart. Før helgen gikk fristen på de styrte sluttpakkene ut. Hvor mange takket ja. Var det nok som er villige til å forlate bedriften uten forklaring på hvorfor de ikke fikk bli med videre. Akre mener det hele er på kanten av arbeidsmiljøloven.
– Det er blitt en fulltidsjobb for meg og er på nivå med å ta en mastergrad i endringsledelse. Så jeg spurte meg selv hva jeg kan bruke denne «utdannelsen» til. HR kommer jeg aldri i verden til å jobbe med. Det kunne vært et alternativ, men jeg vil ikke. Coaching til medarbeidere og bedrifter i omstilling. Det har jeg ikke samvittighet til å gjøre. Og så tenkte jeg at i NJ sentralt vil jeg kunne bruke erfaringene fra dette året med god samvittighet.
Det er ei uke til valgkomiteen skal møte ham for intervju. Det var til Sven Arne Buggeland Akre henvendte seg og spurte om det var for sent å lansere seg. Svaret var nei. Det betyr at NJ i skrivende stund har tre kandidater til nestledervervet i Akre, Pål Hellesnes og Dag Idar Tryggestad. Om litt over ei uke eller så legger komiteen fram sin innstilling. Det er halvannen måned til landsmøtet og valget.
Tilbake til Stein Akre. De siste årene har han trent fotballaget til både sønnen og sist til datteren. Fram til fylte 13. Om han ikke trekker mange ledererfaringer fra sysselen, trekker han i hvert fall perspektiv. På datterens lag på Holmlia ble mange av spillerne nektet å delta på laget av sine egne foreldre, men snek seg likevel til deltagelse. Akre og sportsklubben lot være å kreve kontingent. Det var viktigere å vise at de alle var like mye verdt. Den ligger en forståelse om perspektiv og solidaritet her.
– Det har gitt en forståelse om hva som er rett og galt. Om hvilke prosjekt som er gode og dårlige. Og ikke minst å ha moralsk ryggrad når man går inn i et prosjekt.
Midt i den digitale transformasjonen må NJ både som fagforening og profesjonslag gripe løpende fatt i utfordringene, ikke sitte på gjerdet og vente til senere.
– Som fagforening ser vi at i den transformasjonen konsernene er i oppstår datterselskap som ikke tilknyttes NHO og tariffavtaler angripes og AFP droppes. Det er utrolig viktig at vi verner om tariffen. Dette er vi nødt til å møte i samtid. Ikke ettertid. Vi har en handlingsplan vi må forholde oss til, men vi må også handle raskt. Det er noe jeg tar med meg inn.
Annonse
Samarbeide med LO
Som profesjonslag mener Akre at vaktbikkje-funksjonen angripes innenfra gjennom lefling med innholdsmarkedsføring, tekstreklame og nyheter basert på sosiale medier. Derfor mener han det også er viktig å hegne om Vær Varsom-plakaten. Denne ser han på som en garantist mot falske nyheter.
På den annen side utfordres NJ gjennom lavere medlemstall. Akre mener at NJ på enkelte områder burde samarbeide med de store som LO, YS, Akademikerne, Unio og så videre. Som tariffen. For eksempel for å legge press på politikerne slik at å etablere datterselskap som kun tar med seg de ansatte, ikke godene, blir ulovlig.
– Det er ikke bare i NJs interesse å stoppe denne utviklingen. Samtidig må det gjøres i en balanse for å ivareta NJs uavhengighet.
Ikke for bred rekruttering
Malapropos. Akre er ganske streng angående spørsmålet om å utvide rekrutteringsgrunnlaget til NJ. Ved forrige landsmøte var han blant dem som stemte mot at frilansere som medlemmer av NJ også kunne ta kommersielle oppdrag opp mot reklame.
– Jeg er opptatt av at vi må verne om frilanserne. Jeg forstår skvisen de er i. Kanskje ville det heller vært en ide å jobbe for å bedre kårene deres ytterligere. Men jeg tror at man ikke kan lage reklame 25 dager og så skrive en artikkel på den 26 og så er det nok til å være medlem i NJ. Da er ikke NJ stedet å være.
Akre er fundamentalt motstander av å få inn kommunikatørene. Han mener at skal NJ være en garantist for journalistikken, ikke en som utvanner, bør en eventuell utvidelse skje innenfor de plakatredigerte mediene.
Men å drive NJ med underskudd er han ikke med på. Har man ikke penger må man drive deretter. Det betyr kutt på utgiftssiden. Hvor det burde skje har han ikke god nok innsikt i budsjettene til å foreslå.
– Men å drive med underskudd kan vi ikke.
Annonse
Bra med NRK i ledelsen
Troen på journalistikkens fremtid har han. Selv om han i perioder blir bekymret for hendelsesnyhetenes utbredelse. Fokus fra eiere og ledelse har ligget mer på hva som skjer enn hvorfor det skjer. Det mener han er et demokratisk problem.
Men så dukker samarbeid som Panama Papers opp. Det gjorde Akre til optimist. Han liker tanken på redaksjoner som samler ressursene sine på tvers av mediehusene.
– Blir det ikke rart om vi får to kringkastere i NJs ledelse?
– Kanskje litt. Men jeg tror det å komme fra TV 2 oppfattes å være nærmere avishusene enn NRK. Vi har mer til felles med for eksempel VG. De er vår største konkurrent. Men samtidig er de vår nærmeste kollega. Skillene mellom TV og avis forsvinner. Samtidig mener jeg det er en god balanse. NRK er viktigere enn noensinne. Det er bra med en representant fra NRK i ledelsen, og så er det også viktig med balanse. Det kan jeg gi.