Steinar Dyrnes foran Kreml. Foto: Privat
Steinar Dyrnes foran Kreml. Foto: Privat

Ambassade slakter Aftenpostens Russland-korrespondent

Den russiske ambassaden i Norge tvitret at nylig hjemvendt Steinar Dyrnes ikke har ønsket å se sannheten i øynene.

Publisert   Sist oppdatert

Mandag postet nylig avgått Aftenposten-korrespondent Steinar Dyrnes i Russland en tweet om en kommentarartikkel hvor han oppsummerer sine litt over fire år i landet. I artikkelen kaller han Russland for et diktatur og Putin for diktator. På Twitter spør han flere, deriblant den russiske ambassaden i Norge, om det er feil av ham å bruke slike begreper.

Økt undertrykkelse

Dyrnes er tilbake i Norge og har vært det i et par uker når Journalisten ringer ham onsdag. Han forklarer at kommentaren var en sluttrapport. Han sier at da han kom til Russland var landet styrt av et slags hybridregime, en mellomting mellom demokrati og autoritært regime. I dag mener han at det er et diktatur. Gjennom sine år har Dyrnes opplevd presidentvalg, Dumavalg og ikke minst krigen mot Ukraina.

– Og så har jeg opplevd en dramatisk økning i undertrykkingen av opposisjonen.

Dyrnes har tidligere skrevet om drapet på opposisjonelle politikeren Boris Nemtsov. I den samme artikkelen forteller han også at da han i forbindelse med den årlige visumfornyelsen i 2012 ble kalt inn på teppet i russisk UD. Her han fikk beskjed om at dekningen hans var for skjev og bar for stort preg av å være fokusert mot de opposisjonelle. Selv om det ikke var noen lett beslutning fra russiske myndigheter, fikk han likevel fornyet visum - bare dagen før det gikk ut.

– Mer eller mindre alle korrespondenter i Moskva er blitt fortalt direkte, eller gjennom russisk UD eller ambassaden, at man er misfornøyd med dekningen. At den er ubalansert. Og så videre. Det er ikke akkurat overraskende at de gir uttrykk på den bakgrunn, sier Dyrnes og humrer til spørsmålet om tweeten fra Russlands ambassade i Norge som er gitt på svar til hans egen tweet er å anse som et kompliment.

Fordreielser, løgn og propaganda

Les også: Blir Aftenpostens korrespondent i Russland