Svanhild Furre Johannessen, Linda Hellesø og Elisabeth Andersson fikk presseforbundets Flaviuspris torsdag.

Flaviusprisen

Stod frem i mediene - får åpenhetspris

– Tør å snakke der andre tier, sier juryen i Norsk Presseforbund. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble de tre helsearbeiderne Svanhild Furre Johannessen, Linda Hellesø og Elisabeth Andersson tildelt Norsk Presseforbunds åpenhetspris, Flaviusprisen.

Bakteppet for årets pris er at det er blitt vanskeligere å ytre seg kritisk om forhold ved egen arbeidsplass. Offentlig ansatte opplever flere sanksjoner og represalier nå enn for ti år siden, både fra ledere og kolleger, skriver juryen i sin begrunnelse. 

Sto frem på NRK

De tre helsearbeiderne gikk ut offentlig og fortalte om sin arbeidshverdag ved to behandlingssteder for eldre, først i Namdalsavisa og så i en dokumentar på NRK Brennpunkt. 

«Her forteller de tre om en hverdag preget av konstant underbemanning der man som ansatt må prioritere knallhardt mellom hjelpetrengende pasienter og beboere. De beskriver underernærte pasienter, bruk av tvang og manglende kontroll av legemidler. Som en av sykepleierne uttaler:

– Slik som situasjonen er nå, så begår vi sykepleierne stadig vekk lovbrudd», heter det i begrunnelsen. 

– Snakke der andre tier

Kostnaden ved å snakke offentlig har hatt en stor kostnad for de tre, men de står likevel stødig i at lojaliteten til pasienter og samfunn veier tyngst, ifølge juryen. 

«Samfunnet og mediene trenger flere som disse tre. Som tør å snakke der andre tier stille. Når de tre åpent har stått frem, kan det også hjelpe andre offentlige ansatte å bruke ytringsfriheten sin. De tre har deltatt i det offentlige ordskifte med deres opplevelse av hvordan det er på innsiden. Det er nødvendig for å kunne ha en åpen og opplyst samtale om helsetilbud, og det er avgjørende for å få til endring», avslutter presseforbundet. 

Powered by Labrador CMS