STILTE SPØRSMÅL: Frps Jan Arild Ellingsen. Foto: Børge Sandnes, FrP Media

Journalistboikott tatt opp på politisk toppnivå

Stortingsrepresentant utfordret justisministeren om politimesters inngripen mot journalist.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Konflikten mellom Helgeland Arbeiderblads krimjournalist Christopher Engås og politimester Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt har nå entret den nasjonale arenaen.

Fjærlis boikott av Engås har skapt mye oppstyr lokalt og er blitt skarpt kritisert både av Helgeland Arbeiderblads konstituerte redaktør Rune Pedersen, Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold og NJ-leder Thomas Spence.

Sist onsdag leverte stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (FrP) et skriftlig spørsmål til justis- og beredskapsminister Grete Faremo. Han ville vite om hun deler politimesterens handlemåte i denne saken, og om det i så fall ikke bekymrer henne at man her ønsker å kneble pressen.

– At politimester Fjærli nekter sine ansatte å snakke med en bestemt journalist i Helgeland Arbeiderblad overrasker meg. Jeg trodde ikke det var politiets oppgave, eller at det lå i deres mandat, å gripe inn i journalisters arbeid på en slik måte. Det er en høyst mystisk tilnærmingsmåte til et problem Fjærli her viser, sier Ellingsen.

Prinsipielt interessant

Ellingsen viser også til at Kokkvold i et intervju med Helgeland Arbeiderblad har reagert kraftig både på Fjærlis beslutning og beslutningsgrunnlag.

I intervjuet (som bare er på papir) sier Kokkvold blant annet at “beslutningen virker å være tatt på et svært tynt grunnlag” og at Fjærlis oppførsel kan minne om “et”personlig hevntokt”.

– Her har man åpenbart gjentatte ganger forsøkt å få han dømt for noe, uten å lykkes. Det kan nesten se ut som om politimesteren opptrer som privatpraktiserende, sier Kokkvold til avisen.

– Det er svært betenkelig hvis en politimester på et subjektivt grunnlag og utifra egne hypoteser og teorier skal kunne styre pressen slik. Det vil derfor være interessant å høre justisministerens prinsipielle synspunkt på denne konflikten, kommenterer Ellingsen.

Faremo betenkt

I sitt svar tirsdag ettermiddag understreker justisminister Faremo “viktigheten av at politiet viser åpenhet overfor media og publikum for øvrig”. Hun poengterer også at politiet, som alle andre offentlige virksomheter, “skal forholde seg til prinsippene for statens komunikasjonspolitikk”.

Utover det nøyer Faremo seg med å vise til at saken nå er til vurdering i Politidirektoratet.

Powered by Labrador CMS