Færre søker journalistikk

Og færre får plass på førstevalget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge tall fra Samordna opptak er antallet som har søkt studieplass på journalistikk, mediefag, bokbransje, bibliotekar, film og TV 12.370. I fjor var tilsvarende tall 13.441.

Antall planlagte studieplasser er i samtidig redusert med nesten 160 plasser til 1406. Statistikken fra Samordna opptak viser at 2337 søkere har fått tilbud om plass innen for disse studiene, noe som er svakt ned fra i fjor.

Mens hele 1485 søkere i fjor ble karakterisert av Samordna opptak som ukvalifiserte har dette tallet falt til 1032 i år. Så langt står 1326 studenter som karakteriseres som kvalifiserte uten tilbud. Det er nesten 500 flere enn ved samme tid i fjor.

Rangeringen

Blant mediestudiene er det fotojournalistikk ved Høgskolen i Oslo som rangerer høyest på listen i forhold til poenggrensen på ordinær kvote. Her måtte søkerne ha 61.7 poeng for å komme inn. Det rangerer studiet til det 25. vanskeligste å komme inn på. Fire plasser bak kommer journalistikkstudiet ved samme skole.

Utenfor Oslo er det journalistikkutdanningen ved Universitetet i Bergen som kommer høyest. Her må søkerne ha 58.4 poeng for å kvalifisere til plass, noe som rangerer utdanningen til 37. plass.

Medieproduksjon ved NTNU kommer på en 58. plass med 55.6 poeng, et stykke foran UiBs Film-/TV-produksjon på 71. plass.

Vitenskapen

Journalistikkstudiet på Høgskulen i Volda kommer først på 94. plass med 53.2 poeng som krav. På plassen bak kommer Høgskolen i Oslos Medier og kommunikasjon.

Årsstudiet i Medievitenskap ved UiB krever 52.7 poeng for å komme inn og rangeres dermed på en 114. plass. Det er to plasser og 0.1 poeng foran Universitetet i Stavangers studie fjernsyn- og multimedier.

For å studere medievitenskap ved Universitetet i Oslo kreves det 50.8 poeng, det er litt mer krevende å komme inn her enn i Bergen hvor søkerne må ha 46 poeng for å kvalifisere.

For å studere journalistikk i Bodø må studentene ha 43.6 poeng.

Powered by Labrador CMS