NRKs totalnekt av å gi fra seg dokumenter i en innsynssak, skaper brevveksling mellom Sivilombudet og Kulturdepartementet.

Svarer Sivilombudet om NRK-brev: – Var en anmodning

Men Kulturdepartementet mente ikke å signalisere at NRK hadde noen valgfrihet i den betente innsynssaken.

«Sivilombudet ber departementet forklare seg», omtalte Journalisten i begynnelsen av oktober.

Brevet som Sivilombudet sendte Kulturdepartementet, med overskriften «undersøkelse», kom i forlengelsen av en nå mye omtalt innsynssak hos NRK.

NRK nekter å gi ut redaksjonelle reiseregninger tilknyttet ski-VM i 2023, og nekter også å oversende dokumentene til Kulturdepartementet som er klageinstans for saken. 

Hensynet til kildevern trumfer i denne konkrete saken, mener NRK, tross Sivilombudets uttalelse om at dokumentene bør overleveres.

I undersøkelsesbrevet ba Sivilombudet om klargjøring av et par punkter:

Da departementet brukte formuleringen «ber om» utlevering av dokumentene, var det en anmodning eller fra departementets side ment som en rettslig bindende beslutning om overlevering?

Formulert på ordinær måte

Nå har departementet svart, med en grunnholdning om at selve formuleringen ikke er av avgjørende betydning.

«Departementets brev 13. september 2024 var en anmodning om at NRK sender over dokumentene som det er begjært innsyn i, med henvisning til Sivilombudets uttalelse i saken. Henvendelsen ble formulert på samme måte som departementet ville formulert tilsvarende henvendelser etter offentlighetsloven», står det i brevet signert avdelingsdirektør Øyvind Christensen.

Slike henvendelser har ikke blitt formulert som at «det fattes et pålegg» om at underinstansen skal sende over sakens dokumenter, og departementet kan ikke se at  det vil få noen betydning for NRKs plikt til oversending om brevet var formulert som en anmodning eller som et pålegg, påpekes det; det følger uansett av forvaltningsloven at underinstansen plikter å sende sakens dokumenter til klageinstansen så snart saken er tilrettelagt.»

Men:

«Vi kan videre bekrefte at det ikke har vært departementets hensikt med vårt brev til NRK å signalisere eller åpne for at NRK gis valgfrihet når det gjelder å følge opp den lovfestede plikten til å oversende dokumentene til klageinstansen.»

– Må skilles

Departementet svarer også på Sivilombudets spørsmål om hva de mente med å slå fast «dette stemmer ikke» som svar til at NRK mente departementet «støtter Sivilombudets uttalelse i sak 2024/256, og aksepterer ombudets tolkning som gjeldende rettstilstand».

«Som det følger av vårt brev til NRK, mener departementet at det må skilles mellom denne konkrete saken (som det er på det rene at ikke inneholder kildesensitive opplysninger) og spørsmålet om rekkevidden av NRK-unntaket generelt», begynner svaret.

Formålet med uttalelsen var å presisere at det at departementet ba NRK om å oversende reiseregningene, ikke automatisk innebærer at de stiller seg bak alt som følger av Sivilombudets 22 sider lange uttalelse, påpekes det.

Det handler blant annet om Sivilombudets rettsforståelse hva gjelder NRKs plikt til å oversende også dokumenter som kan avsløre kilder, til klageinstansen, mener departementet:

«Etter vår vurdering vil det være i strid med kildevernet nedfelt i EMK (den europeiske menneskerettskonvensjonen, red. anm.) artikkel 10 dersom klageinstansen skulle kunne kreve at underinstansen oversender dokumenter som er egnet til å avsløre en kildes identitet. Dette gjelder også i en situasjon hvor det er snakk om å sende over slike dokumenter til departementet som klageinstans i en innsynssak. Også i dette tilfellet, vil en oversendelse av dokumentet føre til at kildens identitet avsløres for andre enn journalisten selv. Dette kan vi ikke se at er i tråd med EMK», avslutter departementet i brevet.

I et intervju med Journalisten publisert i dag, mandag 28. oktober, sier kulturminister Lubna Jaffery at «det kan hende at det er klokt at noen andre er klageinstansen» i enkelte NRK-innsynssaker.

Powered by Labrador CMS