Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Den tidligere VG-journalisten Hans Christian Hansson meldte tidligere i år overgang til jobben som kommunikasjonsrådgiver for statsministeren. Lørdag gjestet han journalistkonferansen Svarte Natta i Tromsø. Der fortalte han om selfiebildet med Erna Solberg omsvermet av en rekke journalister fra valgkampen.
Annonse
- Det var faktisk ikke Erna Solberg som trykket på knappen, sa Hansson, som steppet inn på Svarte Natta for statssekretær Sigjørn Aanes, som avlyste Tromsø-turen av forståelige grunner.
- Det bildet føltes helt naturlig for oss. Erna hadde allerede satt seg i flyet, og kom ut da vi fikk spørsmål om et bilde. Vi så ikke det som veldig problematisk, fortsatte han til mild latter fra salen.
- Jeg tror det er andre som har hatt mer å svare for med det bildet enn oss, la han til.
Informerte statsministeren om Paris-terroren
Tidligere under seansen var det en mer alvorstynget Hansson som fortalte om hva som skjedde i apparatet rundt statsministeren da meldingene om terroren i Paris kom inn fredag. Hansson kom til Tromsø rett fra Bergen der han for under ett døgn siden la til rette for at statsministeren var tilgjengelig for mediene for å kommentere terrorangrepene.
- Jeg var ikke med på middagen som Erna var på, men jeg satt på et hotellrom. Jeg gikk da ned på middagen, informerte henne og sørget for at det ble presse tilgjengelig der. For dersom vi ikke hadde stilt oss til disposisjon for pressen der, ville media samlet seg utenfor. Så det er bedre å legge til rette for at hun kan snakke i ordna former enn å gjøre seg utilgjengelig.
Annonse
Krevende sitatsjekker
Hansson trakk veksler på erfaringen gjennom syv år som korrespondent i Berlin da han fortalte mer om hvordan det er å jobbe på den politiske siden, og ikke den journalistiske. Rådgiveren sa at politikere i Norge er langt mer tilgjengelig enn i Tysklands hovedstad.
- Det er forholdsvis lett å få norske topp-politikere i tale.
Hansson lettet litt på sløret om hvordan staben til statsministeren jobber med intervjuforespørsler.
- Statsministeren kan ikke være hundre prosent oppdatert på alt til enhver tid. Så det handler om å definere rammene for et intervju.
På spørsmål fra intervjuer og NRK-journalist Morten Kræmer om deadline og sitatsjekker, svarte Hansson at det ikke alltid er like lett å være så tilgjengelig som man ønsker.
- Vi får ofte ekstremt korte tidsfrister for sitatsjekker. Det kan jeg forstå, men det er krevende.