Varden-redaktør Lars Kise. Foto: Per-Åge Eriksen
Varden-redaktør Lars Kise. Foto: Per-Åge Eriksen

Klager konkurrent til PFU

Varden beskylder erkefienden TA for tekstreklame.

Publisert Sist oppdatert

I Telemark er aviskonkurransen hard, med to nærmest like store konkurrenter. Nå har Edda-eide Varden klaget A-pressens Telemarksavisa inn for PFU. Vardens redaktør Lars Kise mener avisen har brutt tekstreklameplakaten.

TAs redaktør Ove Mellingen synes det er pussig at Varden klager dem inn. Mellingen mener avisen heller burde se på egen historie før de tok tak i andres.

Pussig

– Varden er så vidt jeg vet den eneste avisen som i Telemark som er blitt felt for dette tidligere. Dette er en side som er merket med annonse, og den har samme typografi som er på andre annonser. Jeg synes det er pussig at Varden har klaget oss inn på dette, sier Mellingen.

At Mellingen tar opp at Varden tidligere felt for brudd på tekstreklameplakaten, finner redaktør Lars Kise besynderlig.

– Det var før min tid som redaktør. Jeg synes det er destruktivt av Mellingen å svare på denne måten fremfor å ta selvkritikk, sier Kise og poengterer at det er flere år siden Varden ble felt for dette.

Kise sier han ble overrasket da han oppdaget at det som så ut som en artikkel var en annonse. Spesielt fordi annonsen er utstyrt med bylinen til en journalist som jevnlig skriver for TA.

Byline

Mellingen forteller at det ville vært underlig om vi skulle underslå den informasjonen bare fordi navnet dukker opp flere steder i avisen.

– Denne typen annonseopplegg er ikke spesielt vanlig i TA, men en byline er ikke signal om det ene eller andre, ut over hvem som har skrevet teksten. Det er ikke et brudd på Vær Varsom å opplyse det på en annonsetekst. Annonsen står sammen andre annonser i samme opplegget, og er fysisk skilt fra annet redaksjonelt stoff. Den er altså tydelig merket «annonse» og har ikke typografi som vanlig redaksjonelt stoff. Bedriften som er omtalt har heller ikke betalt for denne omtalen. Men det er en del av et annonseopplegg, sier Mellingen.

TAs redaktør er spent på hva PFU konkluderer med i forhold til klagen. Men han sier at han ikke tror at PFU-instituttet er tjent med klager av denne typen. Spesielt fordi den, mener han, kan mistenkes for å ha med mer konkurranseforhold enn faktiske forhold å gjøre.

Hevnaksjon

Vardens ansvarlige redaktør Lars Kise forteller at avisen klaget inn annonsen fordi han gjentatte ganger har sett annonser som ligner redaksjonelle tekster, og motsatt. Kise mener også at mediene bør være flinkere til å klage hverandre inn til PFU på det de mener er brudd på tekstreklameplakaten.

– Med tekstreklameplakaten er det ingen opplagte ofre, så noen må gjøre det. Og da gjorde vi det for å finne ut hvor grensen går. Dette er ikke noen hevnaksjon, men det er sunt å få tydeliggjort hvor grensen går, også i Varden.

– Vår konkurrent Varden har hengt seg opp i at det er byline på den som hadde skrevet annonsen. Det ville vært underlig prinsipielt om vi skulle underslå den informasjonen fordi vedkommende frilanser har ulike jobber både for oss og andre aviser.

Saken skal behandles i PFU førstkommende tirsdag. Du kan følge behandlingen via web-tv på Journalistens nettsider.

Powered by Labrador CMS