Gisle Hannemyr. Foto: Martin Bekkelund
Hannemyr skeptisk til Telenor-betaling
IT-eksperten tviler på realismen i Telenors ønske om databetaling.
I Dagens Næringsliv sier teknologidirektør Rolv-Erik Spilling at Telenor ønsker at bedrifter som VG, YouTube og NRK skal betale for datatrafikken de skaper. Spilling forteller at Telenor må overinvestere i kapasitet på nettet som følge av de økte datamengdene. Særlig den økte publiseringen av videoinnslag på nettet har medført stor belastning.
– Regimet om at distribusjon av datatrafikk er gratis for den som sender må endres, sier Spilling til DN.
Uten støtte
NextGenTels direktør Marked og Informasjon, Morten Ågnes, synes det er interessant lesning. Han, som flere, understreker at det ikke er noen ny problemstilling. Ågnes sier at årsaken til at den nå er aktuell igjen er den voldsomme fremveksten av mobilt bredbånd, særlig fordi det er denne delen av nettet man har størst kapasitetsproblemer.
– Det er på tide at Telenor som den største aktøren i markedet tar det opp, for dette trenger å forhandles mellom de ulike aktørene. VG har også kommersiell interesse av å ha seere til sine videoer, sier Ågnes.
Ågnes sier at det er viktig at distributørene på nett får insitament til å øke båndbredden. Men han vil ikke gå så langt som til å si at NextGenTel støtter Telenor i denne saken, ikke vil gå så langt å si det.
Kundene
IT-forsker Gisle Hannemyr mener eierne av infrastrukturen har de insitamentene de etterlyser allerede, og at de heter forbrukerne, for det er forbrukerne som betaler for båndbredden. Han mener det ikke er gitt at de får det de betaler for. Hannemyr viser til at Telenor i et tenkt tilfelle kan ha ti abonnenter på en «trunk». Disse kan ha kjøpt én gigabit hver, men det betyr ikke at det dermed ligger ti gigabit i denne trunken.
– De merker ikke til det før alle er på nett samtidig, forklarer han.
Hannemyr sier at det må være opptil kundene hva de skal bruke båndbredden på. Telenor bør ikke legge seg opp i om det er piratvirksomhet, porno eller VG kundene deres surfer på. Det er likegyldig mener han.
Dialog
Hos NextGenTels søsterbedrift NetCom poengterer innholdssjef Marius Halle at selskapet bruker mye penger på å bygge ut det mobile nettet. Foreløpig følger Norges nest største mobilselskap det hele fra sidelinjen. Men Halle understreker at bransjen på sikt må komme til en fornuftig løsning på problemet.
– Vi er avhengige av hverandre, både innholdsleverandørene og vi som tilbyr infrastruktur. Vi kan ha en veldig bra båndbredde, men har vi ikke innhold … så vil ingen ha nettet vårt.
Halle sier at de ønsker ikke å starte noen krig med innholdsleverandørene, men heller å få til en løsning som gjør at alle opplever at de får et best mulig produkt. Så spørs det hvem som betaler for det.
– Men om jeg kjøper den største båndbredden fra dere, har ikke jeg da betalt for datatrafikken?
– Da har du det fra sluttkundeperspektivet ja. Utfordringen for oss er at man skal levere den kvaliteten.
Straff
Halle sier det ville vært uheldig om innholdsleverandørene stengte tilgangen for deres brukere for å straffe dem, noe som er fullt mulig.
Hannemyr tviler på at det vil skje. Han mener det vil slå dramatisk tilbake på VG Nett og være like urimelig som kravet Telenor fremmer.
– Telenor selger båndbredde og VG selger lesere. VG kunne kanskje frivillig vært med på å betale, men jeg tror at en av grunnene til at de ikke gjør det er at det åpner for en utpresningstaktikk som ingen er tjent med. Om videoen hakker litt så vil kunden klage til Telenor. De er ikke kunder hos VG, men råvarer som VG Nett selger til sine annonsører.
Ingen plikt
Hannemyr sier til Journalisten at han ikke tror utspillet fra Telenor er realistisk og gjennomførbart, selv om selskapet gjerne må ønske at noen betaler for den ekstra båndbredden video krever.
– Og de kan selvfølgelig sørge for å ha en så dårlig utbygd båndbredde at kundene blir sure fordi de ikke får det de har betalt for. Telenor har ingen plikt på å bygge ut kapasiteten. Dette er en sak mellom Telenor og kundene om hva slags tjeneste de skal levere.