Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag. Foto: Birgit Dannenberg

8982 medlemmer i Norsk Journalistlag

Men antallet yrkesaktive, fullt betalende medlemmer er langt lavere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag (NJ) melder om at de for første gang på 10 år er under 9.000 medlemmer igjen. Siden toppåret i 2008 har medlemstallet rast nedover. Ved utgangen av fjoråret sto 8.982 journalister i rullene.

Ved utgangen av 2014 hadde NJ 9.022 medlemmer, og nedgangen er dermed på 0,44 prosent på ett år (se graf nedenfor).

Men antallet yrkesaktive og fullt betalende medlemmer, som er det tallet organisasjonen legger vekt på internt, er langt lavere. Da 2014 endte var dette tallet på 6.861 medlemmer. Ved utgangen av fjoråret opplyser NJ til Journalisten at dette tallet er sunket til rundt 6.705.

Dermed har fagforeningen en nedgang i antall ordinære medlemmer på 2,3 prosent (se graf nedenfor).

Men NJ opplyser at tallene for 2014 og 2015 ikke er direkte sammenlignbare fordi foreningen har flyttet medlemmer fra såkalt servicekontingent, som har en lavere kontingentsats, til ordinære medlemmer. Justeringen ga med andre ord en økning i antallet ordinære betalende medlemmer.

Interessert i medienyheter? Lik Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

– Ordinære medlemmer viktigst

NJ-leder Thomas Spence sier til Journalisten at det viktigste tallet er de som er såkalte ordinære medlemmer. På sitt høyeste var antallet ordinære medlemmer 7.755. Det var ved årsskiftet inn i 2009.

– Vi er på syvende året med nedgang og det er ingen tegn til at det stopper opp. Nå opplever vi usikkerhet rundt de digitale inntektene som noen steder stopper opp og som hos andre går tilbake. Det er usikkerhet rundt TV 2 og det er usikkerhet i Amedia. Det er klart at alle som jobber i denne bransjen påvirkes av det og spør seg: «Skal dette aldri stoppe!» «Hva slags journalistikk blir det igjen av dette?»

Differansen mellom det totale medlemstallet og antallet yrkesaktive består av pensjonister, studenter og journalister uten arbeid for tiden.

Oslo størst

Kvinneandelen i NJ holder seg fortsatt stabilt på 43-prosentstallet, noe den har gjort siden 2012. I fjor endte andelen kvinner på 43,68 prosent, marginalt opp fra 43,56 prosent i 2014.

Oslo Journalistklubb har det største lokallaget i NJ, bestående av 3.922 medlemmer. Den største klubben er TV 2 med 452 medlemmer. NRK er det største «konsernlaget» med 1.698 medlemmer.

Jobber med mediepolitikk

Spence sier NJ vil arbeide for en utvidet og mer aktiv mediepolitikk fra det offentlige. Han mener bransjen ikke på noen måte roper ulv og understreker med å konstatere at ulven allerede har vært og forsynt seg en stund. Blant initiativene fra NJ er innspill inn til mediemangfoldsutvalget. Skal mangfoldet bevares, sier han, holder det ikke med produksjonsstøtte eller nullmoms. NJ-lederen mener det viktig å se medier og demokrati i sammenheng og skape en forståelse av at mediene er en del av samfunnets infrastruktur.

NJ-lederen sier at bildet likevel ikke er bekmørkt. Han mener det er flere hyggelige utviklingstrekk, blant annet mediehus i Amedia som har abonnementsøkning.

– Mulighetene er store, men for mange er det en kamp mot Goliat, sier Spence, og sikter blant annet til Facebook.

Powered by Labrador CMS