Kuttet for lite og for sakte

Kringkastingssjefen ville ha friskt blikk på kostnadsreduksjoner.

Publisert Sist oppdatert

En uke er gått siden det ble kjent at nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK ble bedt av Thor Gjermund Eriksen om å slutte i sin stilling. Kalbakk ble utnevnt som ny etikkredaktør. For flere kom dette som lyn fra klar himmel.

Ifølge Dagens Næringsliv (krever betaling) skyldes stillingsendringen at Eriksen ikke var fornøyd med nyhetsdirektørens arbeid med kutt i nyhetsavdelingen. Kalbakk bekrefter til avisen at kringkastingssjefen ønsket et nytt blikk på hvordan målene for økonomi og bemanning - omstilling - kunne nås.

- Eller om de kunne se på problemstillingene på en annen måte, sier han til DN.

Klubbleder Ann Kristin Liestøl i Dagsrevyen var tidlig ute og sa til VG at Kalbakk har vært tøff, men redelig overfor fagforening. Hun gjorde det klart at klubben stilte seg undrende til kringkastingssjefens valg.

Ulf Tannæs-Fjeld, Ann Kristin Liestøl og Gaute Zakariassen Arkivfoto: Martin Huseby Jensen
Ulf Tannæs-Fjeld, Ann Kristin Liestøl og Gaute Zakariassen Arkivfoto: Martin Huseby Jensen

I DN får hun støtte av klubbleder Gaute Zakariassen i sentralredaksjonen i NRK. Han sier at mange har slitt med å forstå begrunnelsen for avsettelsen. Også etter allmøtet samme dag, hvor klubblederen mener de ikke fikk gode svar. Klubbleder Ulf Tannæs-Fjeld i Dagsnytt sier til avisen at spareprosesser må ta tid.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til avisen at han ikke ønsker å gi karakterer på sine ledere offentlig, ei vil han heller kommentere enkelte avdelinger.

Han understreker at det ikke er noen uenighet mellom han og Kalbakk om strategi og mål for NRKs nyhetsoppdrag.

Powered by Labrador CMS