Tidsskrift må følge redaktørplakaten

Medlemsbladene i Tidsskriftforeningen skal følge Redaktørplakaten. Dette ble enstemmig vedtatt på årsmøtet i foreningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Å innføre Redaktørplakaten er et kraftfullt signal til både lesere og til offentlige myndigheter om at tidsskriftene i Norge er tunge og seriøse medieaktører, sier nyvalgt leder Bente Riise i Tidsskriftforeningen.

Selv om en framtidig lov om redaksjonell uavhengighet ikke vil omfatte tidsskriftene, medfører dette vedtaket at tidsskrifter i Norge må kunne regnes på linje med dagspresse og kringkasting som premissleverandør for den offentlige samtale, ytringsfrihet og demokrati, mener Syn og Segn-redaktøren. Hun forteller videre at vedtaket ble fattet uten debatt.

– Mange driver allerede etter redaktørplakaten, men vi må gå en runde med dem som ikke gjør det. Så for vi se om det eventuelt fører til avskalling, sier Riise.

Bedre rammebetingelser

Norsk Tidsskriftforening ble stiftet for nokså nøyaktig fire år siden, og har i dag rundt 60 medlemmer. Formålet var å være et idéforum som kan styrke tidsskriftene som samlet sektor i Norge. Men etter den nye strategiplanen som ble vedatt på årsmøtet, skal foreningen nå arbeide mer for å profesjonalisere tidsskriftene, og for at offentlige myndigheter skal gi dem bedre rammebetingelser.

– Vi må være mer enn et Idéforum skal vi oppnå noe. Tidsskriftene er preget av veldig dårlig økonomi. De har vært litt bakerst og glemt i kulturpolitikken. Det har vi tenkt å gjøre noe med. Og da vi må jobbe langsiktig og strategisk framover, sier Riise.

Innkjøpsordning

Tidsskriftforeningen ønsker både å øke den økonomiske støtten til tidsskrifter dramatisk og opprette en egen innkjøpsordning for tidsskrifter.

– Tidsskriftene er en like selvsagt del av det offentlige ordskiftet som dagspresse og kringkasting. Det må synliggjøres i praktisk medie- og kulturpolitikk, sier Riise.

Synliggjøring

Foreningen satser på profilering gjennom flere offentlige arrangementer. Til høsten blir det blant annet «Tidsskriftets dag» for første gang, og en serie med åpne debattmøter om tidsskriftets rolle i offentligheten.

Det nye styret i Tidsskriftforeningen består av Bente Riise fra Syn og Segn(leder), Øystein Meland fra Verdensmagasinet X (første nestleder), Christian Samuelsen fra Demo (andre nestleder), Hårek Hansen fra Minerva, Ellisiv Lindkvist fra Fett, Vidar Røeggen fra Universitetsforlaget og Kjersti Instefjord fra Utflukt.

Powered by Labrador CMS