Mads Brügger, slik mange kjenner ham fra «Den sorte svane».

MIDDELALDRENDE MANN OM MEDIA:

Til høsten kommer han til Norge, slik kan du forberede deg på det

Journalistikk kan underholde, sjokkere og avsløre. Mads Brügger har lært seg å kombinere de tre.

Publisert Sist oppdatert
  • Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter.

Om ikke alle «fjeldaber» har festet seg ved navnet, har i hvert fall dokumentarserien «Den sorte svane» gjort danske Mads Brüggers karakteristiske utseende kjent her til lands.

Med Fantomet-ring på fingeren, glattraket hode, designerbriller og stort sett alltid ikledd slips, har journalisten, forfatteren og dokumentaristen skapt debatt etter at han sammen med dansk TV 2 avslørte hvordan kriminelle får hjelp til å hvitvaske penger og svindle det offentlige. 

Fakta

  • Roger Aarli-Grøndalen er ansvarlig redaktør i Journalisten. En stilling han har hatt siden juni 2018.
  • Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Eidsvoll Ullensaker Blad.
  • Har bakgrunn fra ulike lederstillinger i Egmont/
    Hjemmet Mortensen, blant annet redaktør i klikk.no, Foreldre & Barn og Mann.
  • Var på slutten av 90-tallet ansvarlig redaktør i Bellona Magasin.
  • Startet journalistkarrieren i Romerikes Blad.

Serien har også ført til en debatt om journalistiske arbeidsmetoder og etikk. En debatt som har forfulgt Brügger mye av hans karriere.

«Den sorte svane» er ikke det første Brügger-prosjektet hvor skjulte opptak er det som driver historien fremover. Det er heller ikke det første Brügger-prosjektet hvor noen går undercover. Eller hvor kildene risikerer represalier i ettertid.

I september kommer han til journalist­konferansen Fortellingens kraft i Bergen, blant annet for å fortelle om hvordan han jobber. Alt ligger til rette for at det kan bli en interessant forestilling.

Dagen er din 

Fra slutten av 90-tallet og fram til sånn cirka 2005, leste jeg det danske magasinet Euroman forholdsvis fast. Her dukket bylinen Mads Brügger opp med litt ujevnt mellomrom.

Første gang jeg virkelig festet meg ved navnet, var da han skrev om avisprosjektet Dagen. Danske Dagen, som ikke må forveksles med verken norske eller svenske Dagen, var en helt ny avis som ble lansert høsten 2002. 

For meg fremsto Dagen den gang som selve drømmeavisen. Dagen skulle være en dagsavis som fokuserte på dyptgående journalistikk, alternative fortellerformer og forsøkte å appellere til et segment av lesere som var interessert i grundigere dekning av samfunnsspørsmål, gjerne med et internasjonalt perspektiv. En inspirasjonskilde var International Herald Tribune, men med bedre design, tykkere papir og eksklusive annonser. Litt Morgenbladet, men med mindre fokus på akademia.

Kortversjonen er at det gikk veldig galt. Etter 41 utgaver hadde utgiverselskapet tapt omtrent like mange millioner kroner. 

Brügger var ansatt som gravejournalist i avisen, og etter avisens konkurs skrev han sammen med sine kollega i graveavdelingen, Nikolaj Thomassen, boka «Ingen kender Dagen». 

Et utdrag fra boka ble publisert i Euroman, jeg tror det må ha vært der jeg leste det, og jeg ble ikke mindre fascinert av prosjektet etter å ha lest den teksten. Siden har jeg forsøkt å følge med på Brüggers mange krumspring i dansk mediebransje. 

Boka, som er skrevet som en dagbok (eller strengt tatt to, siden det er to fortellerstemmer), er verdt å lese. Og jeg må innrømme at jeg fremdeles har lyst til å jobbe i en slik avis. 

En Brügger-guide 

Ambisjonen er ikke at jeg her skal forsøke å lage en komplett guide til hva Brügger har laget og publisert, denne oversikten fokuserer først og fremst på hans dokumentarfilmer og -serier. Men jeg kan nevne at han har skrevet flere lesbare bøker. Enkelte av dem spinner videre på filmprosjekter, og flere av dem er sjangermessig i samme stil som de mer satiriske dokumentarene.

Utvalgte artikler som har stått på trykk i litt forskjellige magasiner, blant annet Euroman, finner man i boka «Klovnekrigen. En humørplatte med reportager og portrætter». Her kan man blant annet lese om da Brügger gikk undercover på en klovnekonferanse. Wallraffing med rød nese. 

Konsentrerer vi oss derimot om Brüggers arbeid med levende bilder, er disse dokumentarene en god start: 

Det røde kapel (2006) 

Under påskudd å være teatertruppen Det røde kapel på kulturutvekslingsbesøk fra Danmark, reiser Brügger undercover til Nord-Korea for å opptre med komikerne Jacob Nossell og Simon Jul, begge adoptert fra Sør-Korea. 

Dokumentaren skildrer de morsomme og bisarre møtene mellom danskene og deres nordkoreanske verter. 

Tittelen er en referanse til en kommunistisk spioncelle som opererte i Nazi-Tyskland under navnet Rote Kapelle. 

Opprinnelig en serie i fire deler, som ble redigert sammen til en film. 

Hele filmen er – i hvert fall i skrivende stund – tilgjengelig på Youtube

Ambassadøren (2011) 

Dokumentaren «Ambassadøren» ligner ikke på mye annet. 

Brügger kjøper seg diplomatpass med tilhørende papirer via noen lyssky «meglere» og utgir seg for å være liberisk diplomat på oppdrag i Den sentral­afrikanske republikk. Offisielt er han der for å starte en fyrstikkfabrikk, men målet hans er å kjøpe diamanter som han senere med sitt diplomatpass skal smugle ut av landet. 

Mye er også her filmet med skjult kamera, og Brügger gir seg ut for å være Mr. Cortzen (hans mellomnavn), ikledd hvit dress, ridestøvler og med sigaretten i et langt munnstykke. 

Liberia forsøkte i ettertid å straffeforfølge Brügger for å ha gitt seg ut for å være en av deres diplomater. 

Filmen er tilgjengelig hos Pluto TV i USA. Krever VPN-løsning.

Det store europeiske sigarettmysteriet (2017) 

I denne dokumentaren forsøker Brügger og kollega Mikael Bertelsen å finne ut hva som egentlig skjedde da den tidligere EU-kommissæren for helse, John Dalli, måtte forlate sin stilling etter å ha blitt anklaget for å være i lomma på tobakkselskapene. 

Konspirasjonen de to håper å avdekke, viser seg å være noe helt annet. Eller mye annet. Rent fortellerteknisk er filmen forholdsvis streit i formen, i hvert fall til å være et Brügger-prosjekt. Men det sklir litt ut da Bertelsen henter fram lommelerka for å takle stresset og roe nervene.

Dokumentaren er tilgjengelig på DR.dk.

Cold Case Hammarskjöld (2019)

Hva skjedde egentlig da FNs svenske generalsekretær Dag Hammarskjöld døde i en flystyrt i 1961 i daværende Rhodesia? 

Ikledd hvit dress – og i innimellom tropehjelm – forsøker Brügger å nøste opp i konspirasjonsteorier, selv om han periodevis nøster seg mest inn i dem. Hvis Hunter S. Thompson hadde satset på film og droppet alle rusmidlene, er dette kanskje noe han kunne ha endt opp med. 

Som Brügger selv sier i filmen:

– En journalist bør ikke ønske at journalistikken hans skal være feilaktig, men på grunn av grusomhetene jeg oppdaget mens jeg jobbet med denne filmen, har jeg i hemmelighet håpet at alt skulle vise seg å være en misforståelse. Dessverre er det ikke tilfelle. 

I boka «Doktor Maxwell, formoder jeg?» fortsetter Brügger jakten på en av filmens mystiske karakterer. 

Filmen er blant annet tilgjengelig på Apple TV.

Muldvarpen (2020) 

Den tidligere kokken Ulrich Larsen er Mats Brüggers muldvarp i «Muldvarpen».

En uføretrygdet kokk, en dømt kokainlanger, en spansk aristokrat og planer om en underjordisk våpenfabrikk i Afrika bygd med hjelp fra Nord-Korea. 

Omtrent sånn kan dokumentarserien «Muldvarpen» oppsummeres. I likhet med «Den sorte svane», ble denne også sendt som en del av Brennpunkt på NRK, og NRK var også med som samarbeidspartner. 

I tre episoder følger vi den tidligere kokken Ulrich Larsen, som velger å infiltrere en dansk-nordkoreansk vennskapsforening. Her stiger han i gradene og blir med på flere turer til Nord-Korea. 

Igjen er det brukt skjult kamera for å få fram den helt sinnssyke historien.

Serien er tilgjengelig på NRK TV.

Den sorte svane (2024) 

Serien om den danske juristen Amira Smajic som samarbeider med Brügger og dansk TV 2 om å eksponere kriminelles metoder for hvitvasking og økonomisk triksing, har trolig mange allerede fått med seg. 

Hvis ikke, er det bare å minne om at hele serien er tilgjengelig på NRK TV

Amira Smajic er hovedkilde og muldvarp i «Den sorte svane».

***

For de spesielt interesserte: Brüggers dagsjobb er ikke å lage dokumentar­filmer, det er å være ansvarlig redaktør og administrerende direktør for Frihedsbrevet

Maktkritisk journalistikk om politikk, finans og kultur med mer, ifølge deres egen beskrivelse. Alt skal være original journalistikk, ingen sitatsaker og distribusjonskanalen er nyhetsbrev og podkaster. 

En av redaktørene er for øvrig Flemming Rose, han som i sin tid bestilte de omstridte Mohammed-karikaturene.

«Middelaldrende mann om media» er en fast Journalisten-spalte. Les flere spalter her.

Powered by Labrador CMS