Henrik Mestad ga NJ-tillitsvalgte råd om hvordan de kan framføre et budskap på best mulig vis. Foto: Bjørn Åge Mossin

"Okkupert-statsministeren:" - Derfor er det så lett å parodiere Siv Jensen

Henrik Mestad fra den aktuelle TV 2-serien lærte NJ-tillitsvalgte stemmebruk og andre nyttige kommunikasjonstriks. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Se video med Hestad lenger ned i artikkelen

Norsk Journalistlag har for tredje år på rad kalt inn til NJs styrkeløft, som er et ledd i organisasjonens skolering av tillitsvalgte. 115 av dem deltar på årets samling, som arrangeres på Fornebu mandag 30. november og tirsdag 1. desember.

Les mer om program og innhold i NJs styrkeløft 2015

- Vi skal styrke og løfte oss sammen, i en tid da nedbemanning truer den frie og uavhengige journalistikken, sa NJ-leder Thomas Spence da han åpnet konferansen.

Målet er å sette de tillitsvalgte bedre i stand til å takle de mange rollene de opplever å havne i, blant annet som journalist, jurist, psykolog, saksbehandler og teknolog.

- Her skal vi også ha det gøy, med både høyrevridd og venstrevridd humor, slo Spence fast.

Skuespiller i vinden

Kommunikasjon gjennom ord, bilder og handlinger var første punkt på programmet mandag formiddag. Til å hjelpe seg med inspirasjon og innsikt hadde NJ invitert skespiller Henrik Mestad, som har erfaring med å tolke alt fra Henrik Ibsen-skuespill til tv-drama.

Mestad er for tiden å se som Norges politisk grønne statsminister Jesper Berg i TV 2s til nå største dramasatsing, spenningsserien Okkupert. Der beslutter han seg for at Norge skal kutte sin oljeproduksjon for å tvinge resten av verden til å tenke grønt. Som konsekvens må han takle russiske okkupanter med støtte fra EU.

Tenk hvor utrolig lite
vi trenger å høre,
med ulike nyanser

I foredraget sitt brukte Mestad mye tid på å demonstrere ulike betoninger av samme setning.

- Det er noe annet som ligger bak ordene som jeg må få med meg. Dette kultiverer vi hele døgnet, alle sammen. Hva ligger bak? Tenk hvor utrolig lite vi trenger å høre, med ulike nyanser, sa Mestad.

Mestad brukte skuespillerteknikker for å belyse hvordan vi kan oppnå forskjellige intensjoner i måten å framføre et budskap på. Med god hjelp av humor, armer og bein utfordret Mestad de NJ-tillitsvalgte til å gjette og tolke budskap. Hensikten var å bidra til en bevissthet omkring hvordan de formidler budskapene sine, både i rollen som tillitsvalgt, som journalist og ellers.

Ikke for mange hovedord

Ett av de viktigste budskapene i foredraget hans er at hver tanke har ett hovedord.

- Dets magiske kraft er at vi sørger for at det er med på å styre innholdet i intensjonen i det vi ønsker å formidle, sa Mestad og demonstrerte blant annet med setningen “Husker du det?”

Husker du det?”, “Husker du det?”, “Husker du det?”

- Men man kan ikke ha for mange hovedord, slo Mestad fast og pariodierte NRKs tidligere utenriksjournalist og korrespondent Hans Wilhelm Steinfeldt, ved å spytte ut og betone hvert ord i en tirade av en setning.

Interessert i medienyheter? Følg Journalisten.no på Facebook og få nyhetene i strømmen din:

 

Historien er poenget

- Dere må velge hovedord, ellers blir det propaganda, slo Mestad fast.

Han understreket at historien er hele poenget, og at publikum må tas med inn i den ved hjelp av virkemidlene. Ett av virkemidlene er stemmebruken.

Dere må velge hovedord, ellers blir det propaganda

- Stemmen betyr veldig mye. Det har ført til at mange har lært seg å legge stemmen på riktig sted. Det er derfor det er så lett å parodiere og harsellerere med Siv Jensen, som øvde seg på å legge ned stemmen. Det er klart det er noe i det. Men jeg vil ikke at dere skal gå herfra og huske at jeg hadde en behagelig stemme. Da kan dere få følelsen av at det noe bøff her, sa Mestad og gjentok at det viktigste er intensjoner.

Powered by Labrador CMS