– Hvis en journalist skriver bok og hopper over presseetikken, kan det smitte over på tilliten til journalisten og avisa de representerer når de kommer tilbake, sier ansvarlig redaktør Gard Steiro i VG.

Tror «Partiet»-boka kan bety endringer for journalisters permisjoner

– Har nærmest lagt til grunn at man følger Vær varsom-plakaten, sier Gard Steiro i egen podkast.

Publisert

Gard Steiro tror boka «Partiet», og reaksjonene rundt den, betyr et mulig tidsskille for hvordan mediebedrifter behandler søknader når journalister vil ha permisjon til bokprosjekter.

Det uttalte VGs ansvarlige redaktør da Dagbladet-journalistene bak boka, Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, gjestet podkasten «Mediebobler» som Steiro selv leder sammen med VG-kommentator Anders Giæver.

Og VG-sjefen hevdet å ha snakket med «andre redaktører som funderer på akkurat det samme».

I utgangspunktet gir VG permisjon til journalister som vil skrive bøker, både fordi bokform kan passe bedre til noen typer kunnskap og fordi slike prosjekter kan være utviklende for journalisten, forteller Steiro i podkasten.

Innhentet ikke imøtegåelse

Når VG har valgt å si nei, kan det handle om at journalistene trengs til å dekke nettopp den saken de ønsker permisjon for å skrive om, eller når det er bekymring for at kildene kan bli forvirret.

– Men vi har nærmest lagt til grunn at man følger Vær varsom-plakaten når man skriver på et bokprosjekt, sier Steiro i podkasten.

Det har Dagbladet-journalistene bak «Partiet» vært tydelige på at de ikke har gjort; de har bevisst ikke jobbet etter prinsippet om samtidig imøtegåelse, har de uttalt flere ganger.

I podkastintervjuet viser de til at de tror det hadde skapt problemer med kildevernet å jobbe for samtidig imøtegåelse i en bok stappfull av påstander av faktisk art.

– I så fall måtte boka vært sendt til Statsministerens kontor (SMK) en måned i forveien, sa Gilbrant i podkasten.

– Det hadde blitt veldig rart å sende hele boka til Statsministerens kontor for gjennomgang. Det fremstår som meg for vanskelig, bare for å bruke SMK som eksempel, tilføyde Suvatne.

Tror på smitteeffekt

Nå trengs det en diskusjon om det skal bli et premiss at journalister legger presseetikken til grunn når de skal ut i permisjon for bokprosjekter, mener Steiro.

– Grunnen til det er at jeg tror det er en risiko for at hvis man går ut og skriver en bok som journalist og hopper over presseetikken, kan det smitte over på tilliten til journalisten og avisa de representerer når de kommer tilbake, sier han i podkasten.

VG-sjefen er selv tydelig på at han tror diskusjonene rundt boka påvirker tilliten til Dagbladets journalistikk.

Dagbladet-journalistene sier selv i intervjuet at de har opplevd skillet som ryddig mens de har jobbet med boka.

– Intervjuene har vært annerledes i sin karakter. Du setter deg ned og prater i en time eller to med en person i fred og ro. Det er helt andre premisser enn å stå i vandrehallen med to konkrete spørsmål eller sende en e-post. Jeg opplever at skillet har vært klart, sier Suvatne i podkasten.

Powered by Labrador CMS