Disse står bak seminaret: Johannes Skov (fra venstre), Anna Takala, Oona Lohilahti, Hans Andreas Solbakken, Trude Furuly og Sandra Rönnsved. Foto: Amanda Åsberg.
Arrangerer «skriveverksted» for unge journalister på tvers av landegrensene
Vil hjelpe unge med å knytte kontakter med svenske, danske og finske kolleger.
Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
For første gang arrangerer Nordic Press Association (NPA) et seminar for unge journalister mellom 18 og 30 år i Oslo. Seminaret holdes for 40 deltakere fra Norge, Sverige, Finland og Danmark. Ti fra hvert land.
NPA består av studentorganisasjonene i de respektive landene.
Leder Trude Furuly i NJ Student sier at det spesielle med seminaret er at det ikke bare holdes foredrag, men at deltakerne deles inn i reportasjegrupper på tvers av landegrensene som sammen skal lage redaksjonelt innhold.
Det holder ikke å dukke opp uforberedt ved seminarstart i slutten av april: For i det hele tatt å få komme må du pitche en idé under påmelding, som er innenfor seminarets tema. Årets tema er menneskerettigheter med fokus på ytringsfrihet.
Denne uken velger NPA ut hvilke søkere som får delta på seminaret, og setter de sammen i gruppene. Deltakerne må sammen forberede ideen til en sak før seminaret begynner og holde «redaksjonsmøter», for eksempel via Skype. De får utdelt hver sin veileder som følger opp gruppene både før og under «skriveverkstedet».
– Vi tror det er fremtidsrettet og lurt å knytte gode kontakter på tvers av landegrensene, sier Furuly.
Hun sier at de ville sette fokus på menneskerettigheter og ytringsfrihet på bakgrunn av at medienes troverdighet utfordres i flere deler av verden. Studentlederen mener det er desto viktigere at man som ung blir bevisst på utfordringene i bransjen. Nordiske land kommer ofte godt ut på menneskerettighetsindekser, men vi mener det er viktig at unge journalister bruker tid på å reflektere over hvilke utfordringer vi også har i Norden.
Annonse
Egen plattform
Verkene som blir laget under seminaret skal publiseres på en egen plattform. Denne er ikke oppe og går helt ennå, sier Furuly, men det skal bli en side der andre, og da spesielt redaksjoner, kan gå inn og lese - og eventuelt kjøpe de journalistiske produktene. Seminaret vil gjøre det enklere for de unge å selge arbeidet sitt.
Seminaret holdes over fem dager i Høyskolen Kristianias kontorer i Oslo sentrum. Noe av det som står på programmet er foredrag med den finske journalisten Jessikka Aro som mottok trusler etter saken om russiske nettroll. Også TV 2s Russland-korrespondent Øystein Bogen skal tale på seminaret.
Både reise og opphold for deltakerne dekkes av NPA, som har fått støtte fra Nordbuk, Erasmus+, Fritt Ord og Norsk Journalistlag.
– Vi har vært heldig å få støtte fra flere organisasjoner som har gjort dette mulig. Vi har også fått inn en del søknader fra deltakere, men de fleste er fra de andre landene enn Norge.
Det var i fjor at seminaret ble arrangert for første gang. Da ble det holdt i København, og var ifølge Furuly en suksess.
Hun forteller at planen er at seminaret skal gå på rundgang i de fire landene som er med å arrangere, og at dette skal bli en årlig - og viktig - konferanse for unge journalister.