Lokal satsing ga Skup-pris
Mens de store avisene kutter, tviholder TV 2 på lokal tilstedeværelse.
TV 2s prioritering av lokal gravejournalistikk resulterte i Skup-pris til Steinar Figved og Asbjørn Øyhovden for reportasjeserien “Eldrebløffen” i år.
Siste papirutgave av Journalisten bringer en oversikt over hvordan Aftenposten, Dagbladet, VG og NTB har bygget ned sine lokalkontornett.
Satser hardt
– Det er jo spesielt å se at lokalkontorsatsingen til Dagbladet og VG langt på vei er historie. Hvis en ser bort fra NRK er det vel ingen andre norske mediebedrifter som satser så hardt på avdelingskontor som TV 2, sier Arne Rovick, sjef for TV 2s lokalkontoravdeling.
NRK har Medie-Norges suverent største lokalnett, bygget opp gjennom tiår. Nettet er organisert i 12 distriktskontor, med en underskog av lokale redaksjoner. I tillegg kommer den selvstendige divisjonen NRK Sàpmi.
Statskringkasteren har kontor på 56 steder rundt om i landet, fra små enmannskontor til store regionkontor i Tromsø, Trondheim og Bergen. Rundt 1.100 av NRKs 3.500 ansatte arbeider ut fra et lokal-, distrikts- eller regionkontor.
Skal fortelle historier
TV 2 har lokalkontor i Tromsø, Bodø, Trondheim, Ålesund, Stavanger, Kristiansand og Hamar. Ifølge Rovick har selskapet foreløpig ingen planer om å legge ned eller å etablere nye kontorer.
Han legger til at TV 2 alltid skal ha plass til å fortelle historier om vanlige mennesker, og her er reporterne på avdelingskontorene viktige bidragsytere. Tilstedeværelsen er også viktig med tanke på det kontaktnettet og den lokalkunnskapen den enkelte reporter har i sitt geografiske dekningsområde, understreker Rovick.
Gravejournalistikk
– Vi er jo en knøttliten redaksjon sammenlignet med NRKs massive tilstedeværelse i distriktene, men den utfordringen liker vi godt. TV 2 er også bevisst på at det skal være muligheter for langsiktig og gravende journalistikk på et avdelingskontor. To av de tre som ble tildelt årets Skup-pris for Eldrebløffen er reportere på TV 2-avdelingskontorer, Steinar Figved i Stavanger og Asbjørn Øyhovden på Hamar.
Skup-heder ble det for øvrig også på Dagbladets frilanser Thomas Ergo i vår, i form av et diplom for reportasjeserien “De visste, men tiet. Reportasjer om utviklingshemmedes rettssikkerhet”. Ergo er bosatt og jobber i Stavanger, som er uten Dagblad-lokalkontor.