«Det vanskeligste jeg har opplevd i mitt liv som journalist»

TV 2-reporter Kadafi Zaman har vært tett på ofre og pårørende etter massedrapet på Utøya.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den erfarne journalisten har tidligere dekket katastrofer som tsunamien i 2004, jordskjelv i Kashmir, Butto-attentatet i 2007, flom i Pakistan - i tillegg til en rekke drapssaker som kriminalreporter i VG.

Vanskelig

Men han mener alle disse opplevelsene blekner mot det han har opplevd på jobb de siste dagene.

– Dette er det vanskeligste jeg har opplevd i mitt liv som journalist. Flommer og tsunamien som jeg har dekket før er naturlige katastrofer, som ikke er menneskeskapt, og som har skjedd langt borte, sier Zaman.

– Når det er så tett på i eget land er det noe helt ubeskrivelig. Det er grusomt med de mange unge som brutalt har blitt drept. Dette er helt umenneskelig.

Personlig

Zaman opplever massedrapet på Utøya som ekstra nær fordi han selv er fra Buskerud og bosatt i Lier. I sin ungdom besøkte han dessuten selv Utøya som AUF-er.

Han forteller at han var valgt å være litt personlig i live-rapporteringen selv om han har lagt vekt på å opptre profesjonelt.

– Jeg har hatt mange samtaler med folk uten at det har gått på TV. Det er jobben å formidle det som skjer på stedet, og derfor har jeg også formidlet følelser og tanker, og ikke bare sterilt om for eksempel søkene.

Meldte seg

Reporteren sier at han har holdt en forsiktig profil overfor pårørende og berørte på stedet. Han har ikke tatt kontakt med noen berørte selv, men har opplevd at det er mange av dem som selv tar kontakt på eget initiativ.

– Jeg har tatt hensyn til at det er mange som ikke vil på TV, men det er mange som har hatt behov for å prate.

TV 2-reporteren hadde egentlig fri da ugjerningene skjedde fredag. Men han valgte å melde fra til arbeidsgiveren om at han ønsket å bidra.

– Jeg følte nesten en plikt om å stille opp, forklarer Zaman.

Tett på

Fredag kveld rapporterte han fra Sollihøgda ettersom politiet hadde sperret av veien videre opp langs Tyrifjorden. Allerede der ble opplevelsene sterke for journalisten.

– Jeg møtte pårørende allerede på Sollihøgda. Det var sterkt å se pårørende som ringte barna sine, men som ikke fikk svar.

Dagen etter var Zaman på plass ved Sundvollen hotell der pårørende og overlevende ble innkvartert.

– Der ble det også mange møter med politikere, som Martin Kolberg, Jens Stoltenberg, i tillegg til kongen.

Søndag og mandag hadde TV 2 livepunkt fra Utvika camping, som er stedet over 250 ungdommer kom i land, ifølge Zaman.

Gjør inntrykk

De mange møtene med mennesker nær på ugjerningen på Utøya har også gått inn på TV 2-reporteren.

– Det har blitt lange dager. Når jeg gir rapporter er jeg profesjonell, men det er klart at jeg tenker hjemme. Det har vært vanskelig å sove fordi jeg også har kjent behovet for å oppdatere meg.

– Dette har vært veldig tøft, så det vil ta tid å bearbeide.

Powered by Labrador CMS