- Vårt hovedmål er å unngå oppsigelser, sier Henrikke Helland, leder av redaksjonsklubben i TV 2. Foto: Glenn Slydal Johansen og Birgit Dannenberg.
- Vårt hovedmål er å unngå oppsigelser, sier Henrikke Helland, leder av redaksjonsklubben i TV 2. Foto: Glenn Slydal Johansen og Birgit Dannenberg.

I dag blir det - kanskje - kjent hvor mange som har fått sluttpakke i TV 2

Ifølge redaksjonsklubben gjelder det rundt 60 personer. Det er trolig langt fra nok. Se oppdatert oversikt over hvem som slutter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fristen for å søke sluttpakke i TV 2 gikk ut natt til lørdag.

– Vårt hovedmål er å unngå oppsigelser og bidra til frivillighet også etter at det åpne sluttpakketilbudet nå er avsluttet, sier Henrikke Helland, leder av redaksjonsklubben Klubb 2, til Journalisten.

Hellands nestleder, Stein Akre, sa følgende til Nettavisen fredag:

– Det er cirka 60 personer som har fått innvilget sluttpakke, men hvor mange som må til for at vi skal få avviklet nedskjæringene med frivillige løsninger er ikke kjent for oss ennå.

DETTE ER TV 2

• TV 2 er Norges største kommersielle tv-kanal. TV 2 er en del av mediehuset TV 2, og virksomheten omfatter både tv, internett, mobil samt nye interaktive plattformer.

• Mediehuset TV 2 står bak en rekke etablerte merkevarer som TV 2, TV 2 Nyhetskanalen, TV 2 Sportskanalen, TV 2 Zebra, TV 2 Bliss, TV 2 Humor, nettbaserte TV 2 Sumo, TV2.no og TV 2 Mobil.

Flere skal ha fortsatt ha vært i prosess med ledelsen om en ordning, tett opp mot fristen. TV 2s ledelse har underveis i prosessen nektet plent å opplyse noe om antallet medarbeidere som har fått innvilget sluttavtale. Kommunikasjonssjef Jan Petter Dahl skriver i en SMS til Nettavisen at kanalen kommenterer saken mandag.

Mandag morgen sier imidlertid organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand dette til til Journalisten:

– Jeg er ikke sikker på om vi får oversikt over antall innvilgede søknader i løpet av dagen. Hver søknad skal behandles i dialog med søker og leder og må ta nødvendig tid.

I slutten av artikkelen kan du se en oppdatert oversikt over hvilke TV 2-medarbeidere vi så langt vet slutter i redaksjonen. 

Skal spare 350 millioner

I begynnelsen av mai ble det klart at TV 2 skal spare minst 350 millioner kroner fram mot 2020. Ledelsen informerte om prosjektet «TV 2 i 2020», som innebærer en betydelig omstilling og nedbemanning av tv-selskapet. TV 2-sjef Olav Sandnes forklarte at medieselskapet må kutte kostnader for å investere i godt innhold og kritisk journalistikk og fortsette den digitale ekspansjonen.

Alle ansatte fikk tilbud om å søke om åpne sluttpakker da “TV 2 i 2020” ble presentert i mai. Ved siste årsskifte hadde Norsk Journalistlag registrert 376 medlemmer i TV 2.

Les mer om bakgrunnen for «TV 2 i 2020» her: TV 2 varsler kutt på 350 millioner

Hvor mange?

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange årsverk TV 2-ledelsen ser behov for å kutte. Dagens Næringsliv har anslått at minst 150 ansatte må slutte for å klare å gjennomføre kutt av den størrelsen ledelsen har lagt opp til. Og ifølge Kampanje er selskapet langt fra å klare et høyt nok antall sluttpakker til å unngå oppsigelser.

TV 2 hadde en omsetning på 3,7 milliarder kroner og et resultat før skatt på 219 millioner i fjor, men i år har inntektene sviktet. Blant annet ble salget av reklame knyttet til OL-sendingene fra Rio de Janeiro langt lavere enn budsjettert.

Preges av usikkerhet

I dag, mandag 19. september, er det altså ventet at TV 2-ledelsen vil bekrefte hvor mange som har fått innvilget sluttpakke. Ledelsen bestemte seg i sommer for å utsette presentasjonen av planen for kostnadskutt 2017-20 og den nye organisasjonsplanen med to uker, og har nå frist til 29. september med dette.

Helland sier til Journalisten at at Klubb 2 de siste månedene har vært gjennom et titalls drøftinger med TV 2-ledelsen, men at endelige konklusjoner ennå ikke er fattet.

 Hvordan vil du beskrive stemningen blant de ansatte i redaksjonen nå?

– TV 2 har ikke stått i slike transformasjonsprosesser som medfører nedbemanning tidligere, så stemningen er selvsagt preget av usikkerhet. Prosjektene i “TV 2 i 2020” er fortsatt i arbeid og konklusjoner kan ikke forventes før i slutten av måneden. Først da vet vi om prosjektledelsen har lyttet til klubbens innspill.

Klubb 2 håper at det vil bli en ny runde med frivillige sluttavtaler etter at at ledelsen har presentert «TV 2 i 2020»-prosjektet og dets konsekvenser 29. september, slik at man unngår såkalte styrte sluttpakker og i verste fall rene oppsigelser av overtallige.

Misnøye med pakkene

Etter første runde med sluttpakkesøknader i slutten av juni, hadde rundt 20 personer søkt. Ansatte som søkte før den første fristen, fikk én ekstra månedslønn.

Les også: De ansatte i TV 2 misfornøyde med sluttpakker

31. august gikk egentlig fristen for runde to for å søke sluttpakke ut, men etter krav fra de tillitsvalgte gikk ledelsen med på å gi de ansatte drøyt to uker til på å bestemme seg.

Klubbleder Helland ga i juni uttrykk for frustrasjon over at kuttprosjektet ikke definerte antall årsverk som etter ledelsens oppfatning må kuttes. Klubben mente derfor at der ville være fornuftig å forlenge sluttpakkeperioden utover august, slik at man fikk utredet behovet for arbeidskraft nærmere og vil ha en bedre oversikt over hvor mange overtallige ledelsen mener at det vil være.

Disse forsvinner

Verken redaksjonsklubben eller TV 2-ledelsen har ønsket å oppgi navn på hvem som har fått innvilget sluttpakke, utover de som selv har gått ut med slike meldinger.

– Enigheten skjer med hver enkelt, og de får selv bestemme hvordan de ønsker denne informasjonen ut, sa organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Willand til Journalisten 26. august.

Hun ville heller ikke tallfeste hvor mange som har fått innvilget sluttpakke så langt og erklærte at det ville være mest ryddig at hun kommenterer dette etter fristen.

Vi kan føye et par nye navn på lista over de som har søkt og fått innvilget sluttpakke i TV 2:

• Redaksjonssjef Nina Aasmundsen i tv2.no/underholdning. Hun har vært ansatt i TV 2 siden 2000.

Åshild Amland, tv2.no/underholdning. Hun har 8,5 års fartstid i TV 2.

• Mette H. Akerø slutter 1. februar neste år, etter nær 25 år i TV 2. Hun har vært alt i fra script, produksjonsleder til prosjektleder. De siste ti årene har hun konsentrert seg om helsejournalistikk, og har jobbet i “God morgen Norge”.

Fra før har vi omtalt følgende som er i ferd med å forlate TV 2, eller som har sluttet i løpet av sommeren:

Troy Gulbrandsen gir seg etter 18 år i kanalen

• Prosjektleder Ingvild Fantoft Grutle tar sluttpakke

Signe Tynning tar sluttpakke etter 23 år i kanalen

Jan Ove Ekeberg slutter for å bli forfatter på heltid

• Nyhetsanker Mah-Rukh Ali har sluttet og gått til jobben som distriktsredaktør i NRK Buskerud

Nils Gunnar Lie slutter i en alder av 65 år

Jan Øivind Helgesen tar sluttpakke i en alder av 66 år

Erling Finsrud slutter i TV 2 etter 24 år i kanalen og går til Discovery

• Fotballprofilene Jan Ivar «Mini» Jakobsen, Freddy Dos Santos, Aleksander Schau, Thomas Aune og Ole Martin Årst har ikke fått forlenget sine fotballkontrakter

Powered by Labrador CMS