MANGE ROLLER: Tore Roth Stranden ble permittert, men hentet tilbake som vikar da hans tidligere lærling ble syk. Foto: Grethe Nygaard

Vikar for lærlingen

Denne uka har Tore Roth Stranden vært tilbake på jobb i TV Haugaland, som vikar for lærlingene han egentlig er hovedlærer for.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ved første øyekast minner det om en episode av tv-serien «Forviklingar». Ved andre øyekast er likheten direkte slående. Vi kan ikke love at du ikke er like forvirret etter å ha lest denne artikkelen.

For Tore Roth Stranden har situasjonen ingen som helst underholdningsverdi.

I vår ble Stranden permittert for seks måneder på grunn av den økonomiske situasjonen i TV Haugaland. I tillegg til jobben som fotograf og produsent, var Stranden faglig ansvarlig for to lærlinger i mediegrafikk fra videregående skole. Ifølge journalistlaget lokalt har de to lærlingene, og en skoleelev utplassert av Nav, i realiteten gjort jobben til den permitterte, men nå er lærlingene sykmeldt. Da innkalles Stranden som vikar for lærlingene han egentlig har hovedansvar for.

Kinkig

– Det føles ikke godt, og det føles ikke rett, sier Tore Roth Stranden og betegner situasjonen som svært kinkig.

Klubbleder i TV Haugaland, Karen Hesseberg, har ennå ikke gitt opp håpet om å se de permitterte kollegaene tilbake på jobb, men betegner det hele som en veldig vanskelig situasjon.

TV Haugaland hadde allerede en lærling i fjor, og i løpet av vinteren ble det tatt inn en lærling til og en elev via Nav. Disse utgjør nå i praksis den tekniske avdelingen i TV Haugaland.

Lærlinger gjør jobben

– Situasjonen nå er meget alvorlig. Den første permitteringen kom ved årsskiftet, og senere har de permittert to fulltidsmedarbeidere og en på deltid. Det som skjer er at mens våre medlemmer er permittert, tar lærlingene over. Det er også veldig spesielt at en av de permitterte var hovedlærer for lærlingene, sier Rosa Irén Villalobos, nestleder i Haugesund Journalistlag.

Hun forteller at journalistlaget lokalt har hatt møter med Opplæringsnemnda i Rogaland fylkeskommune og at det dagen før NJ-landsmøtet i slutten av april var et mislykket meklingsmøte, der NJ og MBL var til stede.

– MBL firer ikke en tomme. Foreløpig er vi ikke kommet noe lenger, men vi søker fortsatt løsninger for å unngå en eventuell arbeidsrettssak, sier Villalobos.

Overrasket og skuffet

Ansvarlig redaktør og eier av TV Haugaland, Frode Nygaard, tilbakeviser kritikken fra NJ om at han utnytter billig arbeidskraft.

– Jeg var både overrasket og skuffet over uttalelsen fra landsmøtet i Journalistlaget. Vi er en offentlig godkjent opplæringsbedrift, vi har godkjente lærlingkontrakter, og vi følger reglene, sier han.

– Han som var faglig ansvarlig for de to lærlingene, Tore Roth Stranden, er nå permittert, og lærlingene gjør hans jobb. Hvordan ser du på det?

– Dette er helt uproblematisk så lenge vi har andre i huset som ivaretar kravene til opplæring og veiledning. Det er viktig å huske på at vi som bedrift har påtatt oss en forpliktelse om å føre disse lærlingene fram til fagprøven, og vi kan ikke avbryte det. Det er heller ikke sånn at lærlingene overtar de permittertes jobb. Lærlingene utfører ikke andre oppgaver enn de alltid har gjort og som de skal gjøre i forhold til opplæringsplanen. Det er ingen endring i arbeidsoppgavene til lærlingene før og etter permitteringen.

Underlig?

– En av de permitterte er nå tilkalt som vikar fordi lærlingene er sykmeldt. Det virker litt underlig?

– Hva er underlig med det? Og hva ville du gjort? Skulle jeg heller spurt noen andre utenfra? Vi bruker selvsagt våre egne, og tilbyr jobb til dem når det trengs.

– Hvordan er utsiktene for de permitterte i TV Haugaland?

– Med de grepene vi har gjort nå er vi optimister. Jeg håper og tror vi skal kunne ta inn igjen våre ansatte, men det er vanskelige tider, sier Frode Nygaard.

NJ på sin side ser på situasjonen i Haugesund som mer enn kinkig. I landsmøteuttalelsen fra april blir forholdet betegnet som»kynisk overfor tilsette og brot på tariffavtalen». Kritikken går på at TV Haugaland benytter en lærlingordning som er ikke er forankret i journalistavtalen, men i LO/NHO-avtalene.

Tariffstridig

– Denne lærlingordningen er etter vårt syn tariffstridig fordi disse lærlingene klart utfører journalistisk arbeid som dekkes av våre tariffavtalers omfangsbestemmelser, sier Stein Svendsen, rådgiver i NJ-sekretariatet.

Svendsen sier at NJ anser disse lærlingene som ordinære medarbeidere med samme retter og plikter som for øvrig, deriblant krav på lønn. NJ har derfor framsatt krav om at de to lærlingene i TV Haugaland skal lønnes etter NJ-avtalen.

Lærlingordningen for journalister ble avviklet allerede på 1970-tallet fordi den ble misbrukt til å skaffe seg billig arbeidskraft. Den nye lærlingordningen for mediegrafikk er ikke NJ begeistret for.

Billig arbeidskraft

– Vi ser flere slike tilløp til bruk av gratis eller billig arbeidskraft i mediene, sier Stein Svendsen. Han viser spesielt til folkehøyskoler med såkalte 2. års påbyggingskurs, der elevene tilbringer det meste av tiden i en redaksjon og utfører journalistisk arbeid.

Kjell-Reidar Hetland, leder for Seksjon for fagopplæring i Rogaland fylkeskommune, avviser bestemt kritikken fra NJ.

– Både LO og NHO er veldig klare på at lærlinger ikke skal være noen salderingspost. Det er viktig her å skille mellom arbeidsreduksjon og en streikesituasjon. TV Haugaland forsikrer at det opplæringsmessige er i orden. Dersom journalistene mener at det ikke er tilfellet og at lærlingene ikke får ordentlig opplæring, så får de henvende seg til oss om det, sier Hetland.

Powered by Labrador CMS