Tidligere sjefredaktør Can Dündar for den regimekritiske avisen Cumhuriyet mener den tyrkiske presidenten står svakere enn han gjorde for seks måneder siden. Foto: Nico Kaiser/Flickr.com

17 tyrkiske journalister og redaktører møter i retten for tiltale om terrorstøtte

Den tidligere sjefredaktøren i Istanbul-avisen Cumhuriyet mener president Erdogans posisjon er svekket de siste månedene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag starter rettssaken mot 17 journalister og redaktører fra Cumhuriyet i Istanbul. De er alle tiltalt for å ha støttet kuppmakerne og Gülenbevegelsen gjennom sitt journalistiske virke.

– Jeg ønsker å se alle frikjent. Men det er et politisk spill. De fengslede vennene mine skal ikke bare forsvare seg selv, men også ytringsfrihet og pressefrihet i Tyrkia, sier tidligere sjefredaktør Can Dündar.

Han håper internasjonal oppmerksomhet og press vil kunne øke sjansene for frikjennelser.

– Ser lyset i enden av tunnelen

– Den tyrkiske regjeringen befinner seg i en veldig vanskelig situasjon. De er isolert fra resten av verden. Og verden har vært vitne til at halvparten av den tyrkiske befolkningen stemte mot grunnlovsendringene som vil gi president Recep Tayyip Erdogan svært mye makt, sier Dündar.

Han understreker også viktigheten av at folk har begynt å snakke og vise motstand.

– Det er et godt tegn. Jeg tror ikke Erdogan kan vedlikeholde den fryktelige situasjonen i landet, og vi ser lyset i enden av tunnelen, sier Dündar.

– Erdogans posisjon svekket

Den tidligere sjefredaktøren flyktet fra Tyrkia lever i eksil i Tyskland etter at han og en journalist ble pågrepet og dømt til fem års fengsel for blant annet spionasje, forsøk på å styrte regjeringen og for å støtte en terrororganisasjon.

Han sier til det tyske nyhetsbyrået DPA at han ser mer optimistisk på Tyrkias framtid nå enn han gjorde for kun seks måneder siden, og at Erdogans posisjon er svekket.

– Det vi har sett den siste måneden, blant annet opposisjonens protestmarsj med over en million deltakere, har gjort at vi er blitt modigere og tør vise solidaritet, sier Dündar.

Påtalemyndigheten krever fengselsstraffer på opp mot 43 år for enkelte av de tiltalte journalistene som må møte i retten mandag. I tiltalen heter det at journalistene har hjulpet en terroristorganisasjon uten selv å være medlem. Myndighetene hevder at Cumhuriyet har overskredet grensene for pressefrihet.

Powered by Labrador CMS