Magasindebatten:

Kjære Ellen Arnstad

KOMMENTAR: Du trekker frem en forside fra 15 år tilbake. Det har skjedd mye i det flerkulturelle Norge på 15 år, svarer Kadra Yusuf til Ellen Arnstad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Takk for at du endelig har svart på kritikken bladene dine har fått i det siste.

La meg bare si at du har rett i én ting: Du har hatt meg på forsiden da du var redaktør i Henne, ikke bare én gang, men TO faktisk. Og at det er et av dine hovedargumenter i svaret i Journalisten illustrer mitt poeng. Du trekker frem en forside fra 15 år tilbake. 15 år, Ellen. Det har skjedd mye i det flerkulturelle Norge på 15 år. 

Denne kommentaren, som først ble publisert av forfatteren på Facebook, er et svar til Ellen Arnstads svar til kritikken mot kvinnebladene som Journalisten omtalte mandag. Les: 

Retter sterk kritikk mot magasinbransjen

Narvesen-eier hilser magasindebatt velkommen

Kvinneblader er mer enn drømmefabrikker

Skjønnhet

Det er et hav av kvinner med annet utseende enn hvit og tynn i dette landet. I alt fra tv, idrett, kunst, musikk, forfattere. You name it. I tillegg er det flust av svarte modeller som dere kan bruke som illustrasjonsfoto. Men dere velger å la være.

Mangfoldaspektet er viktig, for du vet like godt som meg at blader, sammen med populærkulturen, foreldre og venner har en påvirkningskraft på hvordan unge jenter ser seg selv og andre. Og når man gang på gang blir fortalt at «hvit og tynn» er det gjeldene skjønnhetsidealet vil det synke inn etterhvert.

Se bare på den danske kortfilmen «Dukketesten» fra 2007. Der blir 41 brune, danske barn i alderen fire til åtte bedt om å velge den fineste dukken. Nesten alle barna velger den hvite dukken og begrunner det med at de valgte den hvite framfor den svarte fordi den hvite var den flotteste. Barna assosierer altså hvitt med skjønnhet.

Skjønnhets-idealet er i ferd med å bli mer mangfoldig

Men skjønnhetsidealet er i ferd med å bli mer mangfoldig. Når det kommer til etnisitet; Og det er dette som er mitt poeng: bladbransjen må slutte å dra «stunts» og si «se hvor flinke vi er» når dere faktisk gjør noe som strengt tatt ikke er kontroversielt.

Jeg gjentar: Det burde ikke være utradisjonelt og oppsiktsvekkende at dere har en mørk modell på forsiden eller i illustrasjonsbilder.

Mangfold

Du skriver i Journalisten «Vi er svært bevisst vårt samfunnsoppdrag, og står for et sunt kroppsideal og et mangfoldig kvinneunivers.»

Hvordan er det sunne kroppsideal?

Mangfoldig er dere ikke i dag og mange av bladene selger oppskriften «Dyrk kroppen, rens, peel, detox, tren, slank deg», og når du finner tilværelsen meningsløs kan du engasjere deg i interiør, mindfullness eller lese tips fra engle-Märtha om hvordan finne din indre stemme eller engel. Senest i fjor ga ditt gamle HENNE ut en bli vakker utgave (en hel utgave faktisk) om «antiage»-stoff. Her er et utdrag av titlene på forsiden «Alt om fettsuging: Flat mage for alltid», «Botox-guide» og «Rens huden yngre». Hvordan er det sunne kroppsideal? Jeg skjønner at dere i bladbransjen er vant til å retusjere Gud og hvermann i bladene deres, men dette er virkeligheten, Ellen. Man kan ikke retusjere virkeligheten.

Færre lesere

Du sier at vi ikke skal undervurdere dere som utgivere og ikke minst deres kvinnelige lesere. Men hvis det er noen som dømmer dere og det hardt så er det faktisk deres lesere. Ifølge Kampanje rømmer både voksne og unge kvinner kvinnebladene. Noe av grunnen kan jo være at dere nettopp ikke lager samfunnsaktuelle kvinneblader som fremmer sunne kroppsidealer.

Og Isteden for å krangle på at dere er for mangfold ved å blant annet dra frem en 15 år gammel forside, Hva med å faktisk bevise det, Ellen? Hva med å bruke folk med annen etnisitet i bladene deres innimellom? Det er 2015 og dere ligger veldig langt etter samfunnsutviklingen #Put your money where mouth is.

Les mer om ukepressen.

Har du tips eller kommentarer om ukepressen? Send til tips<a>journalisten.no!

Powered by Labrador CMS