Veiene til de politiske motstanderne Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet og Siv Jensen fra Fremskrittspartiet krysser hverandre i sminken før partilederdebatt i Arendal. Alle foto: Andrea Gjestvang
Stillheten før partilederstormen
ARENDAL (Journalisten): Følg Miljøpartiets Une Aina Bastholms reise mellom vekslende trykk før og etter partilederdebatten.
Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Arendals parkeringshus er fulle og sentrum er sperret av. Solen leker gjemsel med skyene og himmelen puster vind over landskapet. Foran domkirken har klokken passert 14 og nasjonal talsperson Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) har nettopp deltatt i en debatt om oljenæringen.
– En tre-er, nei en fire-er, triller partilederen terning om sin egen innsats.
Spasermøte
Hun og politisk rådgiver Torkil Vederhus er på vei tilbake til huset partiet har som hovedkvarter - et kvarters spasertur utenfor sentrum. Nå skal hun forberede seg til kveldens partilederdebatt, som er kick-off for den korte valgkampen fram til stortingsvalget 11. september.
På skjermen forventer Bastholm kun få minutter til disposisjon. Vi fulgte politikeren under forberedelsene i timene forut for, og minuttene etter sending.
Miljøpartiet har vært i dialog med NRKs redaksjon i forkant av debatten. Derfor vet de allerede at norske verdier og olje og økonomi er de to hovedtemaene under debatten. Det første temaet ser MDG som en mulighet til å fronte politikk enn de er mest kjent for, mens det verdiene er mer på deres banehalvdel.
På spaserturen tilbake terper Bastholm på et av to innlegg til kveldens debatt som hun og hennes hjelpere har skrevet på det siste døgnet. Hun og rådgiveren snakker om at de bør vise at de skiller seg fra Rødt og ta avstand fra Listhaug. Vederhus oppdaterer henne på en sitatsjekk fra Adresseavisen til en sak om batteribedrifter i hjemkommunen Trondheim.
– Trenger jeg å sjekke de sitatene?
– Nei, det tror jeg ikke. Det virker som det blir en bra sak, svarer han.
Hun får også videreformidlet råd fra lederkollega Rasmus Hansson før debatten, samt en oppdatering på hva han har gjort.
– Vi prøver å være i sync, sier 31-åringen. Partiets arbeidsutvalg har bestemt at hun og lederkollegaen skal dele på partilederdebattene slik at Hansson tar de to siste.
– Flere kjenner ham enn meg. Vi trenger ikke at seerne sitter noen dager før valget og spør seg hva hun høygravide dama gjør der på tv, sier Bastholm med glimt i øyet. I desember blir hun mamma og tar permisjon fra Stortinget om hun blir valgt.
Annonse
Gullvekt
Talspersonene har hvert sitt sett med politisk rådgiver og medierådgiver. Vel framme på huset, som tilhører partifelle Lan Marie Nguyen Bergs besteforeldre, møter følget Bastholms medierådgiver Håkon Fossmark.
Partiapparatet finner seg til rette i den lune kroken med utemøbler foran inngangen, og er ganske raskt over på videre gjennomgang av innlegget om norske verdier.
– Jeg må prøve å forestille meg hva som har skjedd tidligere i debatten.
Du må passe på at Bjørnar kan ta for mye plass
Partifellene beskriver kveldens debatt som langt mer regissert enn for eksempel en Dagsnytt 18-sending, der det er lettere å skyte inn kommentarer eller ta ordet direkte fra motstanderen. Bastholm er for kvelden plassert ute på venstre flanke, med Rødts leder Bjørnar Moxnes som den eneste som står lengre ut.
– Du må passe på at Bjørnar kan ta for mye plass. Det er mye armer. Han kan prøve å strekke seg forbi deg, sier Vederhus.
– Hvordan gjør jeg det da?
– Det bare løser du.
Partifellene har mange diskusjoner om innhold og hvilke hovedpoenger hun skal prioritere. Ulike formuleringer og ordvalg vurderes nøye. – Den blir litt for smart og morgenbladsk, sier Bastholm om ett forslag. Hun er redd for å bekrefte bildet om at partiet ikke har annet å snakke om enn miljøvern. – Jeg forstår ikke hva du sier, sier medierådgiveren om andre formuleringer. Bastholm prøver å finne passende ord og uttrykk på tankene. – Si hva du mener. Hva vil du si i utgangspunktet? hjelper Fossmark.
Une Aina Bastholm (31)
En av to nasjonale talspersoner for Miljøpartiet De Grønne som deler rollen som partileder.
Er 1. kandidat for partiet fra Oslo, som Rasmus Hansson var innvalgt fra i denne perioden.
Oppvokst i Trondheim, Rennebu og Bodø. Bor i dag i Oslo.
Er utdannet statsviter fra Norge, Tyskland og Wales.
Tidligere aktiv i organisasjoner som Framtiden i Våre Hender, AUF, Naturvernforbundet og Dyrevernalliansen.
Teamet er fortsatt på et stadium hvor de prøver å lande hvilke hovedpoenger de vil ha fram. Rådgiverne spiller inn forslag, og alle tre diskuterer.
– Nei, det har jeg ikke lyst til å si, for det mener jeg ikke, og kan ikke stå for.
Når klokken er halvveis mellom 15 og 16 er ting i ferd med å gå i stå.
– Nå begynner du å bli irriterende. Du skjønner hva jeg prøver å si?
De diskuterer seg fram til at de vil få fram at de både er for kulturelt mangfold, som Bastholm sier hun er personlig opptatt av, og at miljøpolitikk handler om å ta vare på norske verdier, hvor de mener naturen hører hjemme. Men bak i hodet hennes lurer en skummel tanke:
– Det er ikke sikkert at jeg slipper til med dette innlegget engang. Eller at jeg får nok tid om jeg gjør det.
Vegetarpizza
Dette er hennes andre partilederdebatt. For halvannet år siden fikk hun rollen som talsperson i MDG, og ett år siden hun debuterte i debattformatet for ett år siden, også det under Arendalsuka.
– Jeg stressa i partilederdebatten i fjor.
– Ja, dét, gjorde du, ler Vederhus, før han raskt akkompagnerer et unnskyld.
– Du blir ikke avbrutt i første innlegget ditt, sier Fossmark.
– Det er klart du blir avbrutt om du snakker i tre minutter.
Bastholm begynner også å tenke på hvilke mulige spørsmål hun kan få, før hun minner seg selv om at hun har snakket mye om temaet før.
– Det der kan du bra, beroliger den politiske rådgiveren.
De tar en liten pause i forberedelsene for å spille inn en video til Facebook, der Bastholm minner både sine egne og partiets følgere om debatten i kveld. Planen er at fotografen, Guri Barka Martins fra Grønn Ungdom, skal ta opptak fra flere vinkler og klippe det sammen, men på fjerde take sitter den, så de bryter opp.
I mellomtiden har organisasjonssekretær, matinnkjøper og klesstryker Ingunn Emdal ankommet med glutenfri vegetarpizza fra Peppes. Og like raskt som hun kom, er hun på vei ut igjen for å handle mer mat.
Matpausen gir partifellene anledning til å diskutere hvordan de legger opp ettermiddagen, før Bastholm som første ut skal møte i sminken hos NRK på Arendal Kulturhus klokken 19.30.
– Sånn er det å være nederst på rangstigen, sier Bastholm noen timer før hun skal bli litt bedre kjent med Siv Jensen - som i så fall er nest nederste på den stigen.
Annonse
Neserødt
Hun heller soyamelk i koppen før hun skjenker oppi kaffe. Med magen mettet går hun over på det andre innlegget, om olje og økonomi. Her vil hun snakke om hva 185.000 ansatte innen oljesektoren skal gjøre i fremtiden, og om hvor lite hun mener Arbeiderpartiet og Høyre begge planlegger for en slik fremtid. Detaljnivået på manuset er til tider høyt. Flere ganger blir Bastholm utålmodig eller frustrert og spør om gjengen har idetørke og om de kompliserer ting for mye.
Hun trenger miljøskifte og trekker innendørs til stua. Der veksler mellom å kikke ned i papirene og ut av vinduet, mens hun spaserer kort fram og tilbake og øver som om det var direkte på tv.
De to rådgiverne veksler mellom å sitte i sofastolene og stirre ned i mobilskjermene som for å unngå å bry partilederen, og å gå ut på det kombinerte kjøkkenet og kontoret der de kan skrive ut endringer i manuset.
Det er arbeidsplassene de har valgt å fokusere på fremfor klima.
– Slipper jeg til igjen, så nevner jeg klima. Folk veit jo at jeg er opptatt av det.
Like etter oppdager medierådgiveren at NRK har sluppet karikaturer av partilederne på sin valgside på Facebook. Bastholm er nysgjerrig.
– Er det meg? Har jeg så rød nese? Jeg har ikke så bred hals.
Nettavisdans
Når klokken nærmer seg 18 spør hun om det er noen ferske meningsmålinger hun burde kjenne til. Hun frykter at rådgiverne holder slikt skjult for henne.
Kvart over seks er det ny krise i leiren. Bastholm legger armene i kors på bordet med hodet oppå.
– Jeg begynner å bli så lei! Jeg trenger en liten pause fordi dette rommet er så fullt av hva som skjer oppi her, sier hun og presser pekefingrene mot panna halvannen time før hun skal være i sminken.
Talspersonen tar opp mobiltelefonen, det hjelper å rense tankene med en liten pause på Twitter. Men på telefonen ligger en henvendelse fra Nettavisen. Senterpartiet har kommet med en uttalelse som de vil at Miljøpartiet skal svare på.
– Kan du ta det Håkon? sier Bastholm, og rekker telefonen til medierådgiveren, som igjen begynner å diskutere med Vederhus hvordan de skal håndtere situasjonen. De konkluderer med at de ikke kan fokusere på det nå, og sender saken over til Hansson.
Saker om oss gir Nettavisen klikk
Nettavisen viser en klar interesse for miljøpartiet, mener de to rådgiverne.
– Saker om oss gir Nettavisen klikk. For oss er det fint fordi vi kan snakke om vår politikk.
En knapp time før avreise er forventningene i MDG-leiren at det er bonus om de slipper til to ganger i tillegg til de to hovedinnleggene.
– Får vi 4-5 minutter til sammen er vi heldige, sier Vederhus. Hovedpersonen sier hun er spent og skjerpet før kvelden.
Notatreprise
20 minutter før avreise skifter hun til den nystrøkne, grønne kjolen. Partiet har fått 10 billetter til kveldens debatt. Begge rådgiverne henger på da Bastholm knapt to timer før sendestart går gjennom sikkerhetskontrollen, og er første politiker inn bakdøren og ned trappen til venterommet med tilstøtende sminkerom.
NRKs reportere Cato Husabø Fossen og Jon Gelius svermer litt inn og ut av lokalene, men er lite interessert i å drive kildepleie eller jakte saker nå. Og like etter ankommer partilederen for Miljøpartiets hovedmotstander Fremskrittspartiet, og setter seg i sminkestolen ved siden av Bastholm.
– Vi bare småpratet litt, sier hun om samtalen med Jensen.
I løpet av få minutter strømmer det på med rådgivere og partiledere som tar turen for å bli sminket. Lokalet fylles av romslig humor og god stemning, men med mye spenning under overflaten.
– Nå kan du tru ka som har skjedd inne der, sier Knut Arild Hareide da han åpner døren fra et sminkerom, kommer ut og peker bakover på Siv Jensen som følger hakk i hæl. De to er satt opp til en syv minutter lang duell om Sylvi Listhaugs uttalelse om at KrF-lederen ”sleiker imamer oppetter ryggen”.
Statssekretær Petter Kvinge Tvedt i Fremskrittspartiet sier at Jensen har forberedt seg gjennom dagen med mange timers ”prepping”.
– De har dreid seg om hva som er de viktigste sakene for Frp og hvilke argumenter vi har, hvilke angrep vi forventer, og hvordan vi skal svare på det. Vi tenker på hvem vi snakker til, går gjennom ulike temaer og tester ulike scenarier. Vi har vært fire personer pluss Siv, sier Tvedt.
I motsetning til de fleste andre partilederne som småspøker seg imellom, blar Bastholm gjennom notatene nok en gang.
– Jeg er ikke godt nok forberedt på hva de andre kan utfordre oss på, sier hun.
En knapp time før sendestart tar NRK regien over programdeltagerne. De blir stilt opp på linje og får komme inn i hovedsalen for å øve på éntre og få på seg mikrofoner.
– Det ser bra ut. Hun ser trygg og god ut. Hun skulle vært mer i midten, men det er bedre enn i fjor da hun var helt ytterst, sier medierådgiver Fossmark til Journalisten fra sidelinjen.
Sminkepåfyll
På vei ned i venterommet i kjelleren, blir Bastholm stoppet av journalisten Halvor Ripegutu fra Nettavisen, som intervjuer politikere på bakrommet. Han spør MDGs representant om hvilke forventninger hun har foran debatten.
– Vi har en livefeed som vi sender inn meldinger til, sier Ripegutu.
For MDG blir det som en bekreftelse på at mediehuset følger partiet.
– De er veldig opptatt av oss. Det er sjelden oppslag der kommer i andre medier, så det har ikke særlig verdi for oss, sier Bastholm litt senere.
– Journalistene er hyggelige. Det verste ville vært at ingen brydde seg. Jeg tenker at det er en del av jobben.
20 minutter før sending blar hun, i likhet med denne gang flere andre partiledere, gjennom notatene nok en gang. Men hun og de andre blir avbrutt av en NRK-representant som prøver å gi noen påminnelser i siste liten.
– Det er bra med korte innlegg. Og vi vet at dere har vært på mange reiser i sommer, men det er fint om det er noe nytt i de reisene.
21.24 kommer NRK-produsent Fredrik Thue inn og roper:
– This is your wake up call!
Bastholm er den siste partilederen som forlater venterommet etter å ha fått litt påfyll i sminken.
En etasje opp tar partilederne til venstre, mens rådgiverne finner veien til høyre der en samlet presse allerede har okkupert alle sitteplassene. Under de 90 minuttene debatten varer, ser de to MDG-rådgiverne nervøse ut der Fossmark bruker fingrene til å stryke skjegget og Vederhus leppene.
Debatt-taper
Miljøpartiet blir først nevnt 27 minutter inn i debatten da Venstres Trine Skei Grande sier de vil øke skattene med 30 milliarder kroner, og blir spurt av programleder om det samme seks minutter senere.
– Jeg er fornøyd. Hun fikk sagt innlegget selv om det ble delt i to, sier Vederhus på bakrommet litt senere.
Under verdidebatten skaper Bastholm en duell med Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum.
Men seerne er ikke like fornøyde med MDG som de er selv. På NRKs valgsider stiger rett nok Bastholm på et tidspunkt fra under fem prosent og opp til 8,0 prosent på spørsmålet om hvem som vinner debatten. Men jo lengre ut i debatten, jo mer faller prosenten igjen. Til slutt ender den nede på 4-tallet, og Bastholm får den tvilsomme æren av å delta i NRKs nachspielsending som debattens taper.
VG har gitt henne terningkast tre – foran Bjørnar Moxnes, Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide. Og også etter debatten er Nettavisen på pletten overfor Miljøpartiet. Der har nyhetsredaktør Erik Stephansen kåret Miljøpartiet og Rødt til debattens dårligste.
– Hvorfor er Nettavisen så opptatt av Miljøpartiet?
Ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum avvisere senere overfor Journalisten at mediehuset er spesielt opphengt av miljøpartiet, men sier at de står for en kontroversiell politikk som skaper polariserte meninger og som leserne er opptatt av.
– I en periode var de mye i vinden. De fikk makt og innflytelse i hovedstaden ved å være med og danne byråd i Oslo. Vi ser at sakene blir lest bra. Jeg tror også at Miljøpartiet De Grønne har likt oppmerksomheten vi har gitt dem, fordi de tjener på at vi lager saker på dem, sier Stavrum.
– Så da er det snakk om en symbiose?
– Ja, det er jo det. I noen tilfeller har vi vært enig med dem på lederplass, men oftest har vi vært uenig med dem. Mange av leserne våre er opptatt av deres politikk. Men jeg syns ikke de har vært så mye på banen i denne valgkampen. Nå er vi mest opptatt av statsministerduellen.
Bastholm finner seg en stol å hvile på mens kaoset råder på presserommet der noen triller terninger, noen intervjuer og andre forbereder seg på sending.
– Jeg fikk sagt mye, men ikke alt. Men sånn er det. Så merket jeg at debatten var lengre enn sist. Jeg syns tiden gikk litt sakte, sier Bastholm til Journalisten.
Ved siden av henne er partifelle Fossmark utålmodig:
– Skal vi mingle litt med journalistene, sier medierådgiveren, tar med seg partilederen, og forsvinner inn i reporterhavet.
Epilog
I dagene etter debatten er NRK kritisert av blant annet Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum for at både programledere og politikere avbrøt hverandre for mye. NRKs samfunnsredaktør Kyrre Nakkim har også erkjent at det ble for mye prating i munnen på hverandre.
Både på Twitter og blant mediefolk ble det diskutert om en av de det gikk hardest utover var Une Aina Bastholm fra Miljøpartiet.
Une Bastholm bør sendes på “bøllekurs”, så hun ikke lar seg avbryte så lett.
I Miljøpartiet selv var ikke oppfatningen så klar etter debatten på at de ble avbrutt for mye. Videobildene viser at hun ble avbrutt av programlederne og motstandere som Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum som snakket i munnen på flere. Generelt er avbrytelser et problem fordi debattene blir dårligere og mindre opplysende for de som ser på - og særlig for småpartier som får kortere taletid.