Kommentar:

Mobiliseringsplakat til demonstrasjon mot politiet. Foto: Pia Prestmo

Den korrekte sannhet

VG-journalist oppfordret kolleger til å fastslå at politiet ikke skulle skutt kvinne med kniv, skriver Pia Prestmo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er problematisk når det i redaksjonen i VG oppfordres til en særskilt dekning av en nyhetssak, grunngitt i feilaktige rykter.

Det har versert flere rykter i kjølvannet av politiskuddet som falt på Grønland. Et av dem, er at kvinnen veivet med en smørkniv, og antyder at politiet ikke hadde noen grunn til å skyte henne. Denne ”smørkniven” ble av politiet sist fredag beskrevet som ”cirka 25 cm lang med taggete blad. Den fremstår som egnet til å drepe eller skade”.

Les Johnsens svar til Prestmo her

9. oktober skriver VG-journalist Nilas Johnsen på Facebook-veggen til kollega Hans Petter Sjøli: ”Til info, VG-kollegaer her: Politiskytingen de demonstrerer mot er en meget stygg sak. Hun som  ble skutt var neppe en stor fare for verken barnet eller seg selv med en smørkniv, og uansett ikke en sak der man kan si sikkert at politiet gjorde det rette ved å skyte, så kanskje noe vi journalister burde harselere med.., synes jeg”.

Uten å ta stilling til hvorvidt politiet gjorde det rette, kan man stille spørsmål ved hvordan Johnsen hadde tilegnet seg kunnskap om kvinnen holdt en smørkniv og ikke et drapsvåpen på 25 cm. Man kan også undres over hvorfor flere naboer ringte politiet dersom kvinnen kun hadde veivet med en smørkniv.

Det man imidlertid vet, er at det i VGs redaksjon allerede var konkludert med hva slags type kniv det var, at hun som ble skutt neppe var en stor fare for noen, og med andre ord at politiet handlet feilaktig.

Siden politiet sjelden avfyrer skudd i Norge, og ikke minst på grunn av demonstrasjonene og påstandene om at vi lever i en rasistisk politistat, har saken fått stor oppmerksomhet i pressen. Debatten rundt saken berører flere problemstillinger: bevæpning av politiet, rasisme, helsetilbudet til mentalt ustabile personer, og, noe overraskende, hudfargen til styret i Grønland beboerforening.

En ukritisk presse en er en meningsløs presse. En god journalist stiller kritiske spørsmål også til personer med noble hensikter, som antirasisme. Dagbladets forbilledlige gransking av SOS Rasisme, illustrerer et godt eksempel. VGs premature konklusjon er et eksempel på det motsatte.

Powered by Labrador CMS