Organisasjonsdirektør i NRK, Solveig Jølstad, og NJ-leder Elin Floberghagen. Foto: Kathrine Geard

Vikarer annenrangs medarbeidere

KLÆKKEN (Journalisten) Nesten 55 prosent av vikarene i NRK har opplevd å bli forskjellsbehandlet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det viser vikarundersøkelsen, som i formiddag ble lagt fram på årsmøtet til NRK-journalistene (NRKJ). Svarene tyder også på at forskjellsbehandling foregår i alle deler av organisasjonen.

På spørsmålet «har du opplevd å bli forskjellsbehandlet, fordi du ikke er fast ansatt?» svarer 54,8 prosent ja, totalt i NRK. Isolert for Marienlyst er andelen 58.8, i distriktsdivisjonen 53,6 prosent.

Oversett

Blant dem svarer 44,4 prosent at det er nærmeste leder som står for dette. Vikarene forteller om ulike opplevelser. Alt fra å bli oversett i hverdagen til å bli utestengt fra sosiale arrangementer, ikke få samme frynsegoder eller praktiske hjelpemidler.

På spørsmål om type forskjellsbehandling får deltakelse på møter, seminarer og kurs høyest score.

«Ikke invitert på seminar, ikke informert om viktige hendelser, ikke på mailingliste, ikke muligheter for kompetanseheving, ikke medarbeidersamtale, for sen lønnsutbetaling, feil lønnsutbetaling», lyder en av kommentarene.

En annen er slik: «Jeg fikk flere barn i løpet av de mange årene jeg var midlertidig

ansatt i NRK, men ingen blomsterbukett hjem i anledningen. «

Pariakaste

– Kommentarene favner alt fra det alvorlige til det banale. I sum blir det en opplevelse av å være annenrangs medarbeidere, sier NRKJs nestleder Richard Aune.

Undersøkelsen var utgangspunkt for en debatt som tydelig engasjerte delegatene. Organisasjonsdirektør Solveig Jølstad fikk en rekke spørsmål knyttet til midlertidiges situasjon og behovet for flere faste ansatte i NRK. Hun vedgikk at all kritikken, som ble forsterket gjennom Pia-saken, var ubehagelig, og sa den virket skjerpende. Hun sa også at de nå jobber mye på alle nivåer for å finne gode løsninger.

– Vi har gode retningslinjer, men jeg ser at det er ulik praksis. Ledere er usikre på hva de skal gjøre. En del av kommentarene i undersøkelsen tyder på at ting ikke er slik de bør være, sier Jølstad, som opplyste at de er i ferd med å utarbeide nye felles retningslinjer for hvordan man skal forholde seg til vikarer.

Lydhøre

– Vi er lydhøre for kritikken. Vi prøver å bevisstgjøre ledere og lager nå utkast til revidert policy for en bedre praksis. Det gjøres mye bra mange steder også, men det er for variabelt.

Får Jølstad det som hun vil skal blant annet at nye vikarer umiddelbart ha en samtale med leder om forventninger og få en kontaktperson som følger opp deres behov. Etter ca. fire måneder skal det gjennomføres en tilbakemeldingssamtale, og et par måneder før vikariater utløper skal det være evaluering og prat om framtidsutsikter.

– Vi lager også et utkast til en forenklet medarbeidersamtale. På denne måten håper vi å strømlinjeforme behandlingen av vikarer.

Dårlig informasjon

I undersøkelsen fortelles om midlertidige som ble utelatt fra julebord fordi

»det var ikke nok stoler». Om vikarer som ble nektet snelle til adgangskortet, eller ikke fikk vite om rettigheter og frynsegoder.

Det rimer med at 47,7 prosent av vikarene svarer at de fikk dårlig informasjon, og 30,3 prosent at de fikk svært dårlig informasjon av NRK om tillegg, øvrige lønnsbetingelser og ansattegoder ved tiltredelse.

Tilfredse

Derimot er flertallet mer fornøyd med tilbakemeldingene de får på arbeidet sitt enn det kritikken som kom fram tidligere i høst kunne tyde på.

Blant fast ansatte er til sammen ca. 60 prosent enige eller svært enige i at de får tilstrekkelige tilbakemeldinger på arbeidet de utfører. 58 prosent av vikarene mener det samme, mens 30 prosent i begge kategorier er uenige i påstanden.

Ufrivillig

Undersøkelsen avdekker også at svært få er midlertidig ansatt på frivillig basis. I hele organisasjonen er 97,2 prosent vikarer fordi de ikke får fast ansettelse. I Marienlyst-divisjonen svarer alle spurte – 100 prosent – at de egentlig vil ha fast jobb.

Undersøkelsen som ble utført av NJ i samarbeid med NRKJ ble sendt ut til 1624 av NRKJs medlemmer. 1057 svarte, som tilsvarer 63 prosent. Blant dem er totalt 10,3 prosent midlertidig ansatte, 88 prosent fast ansatte og 1,6 prosent frilansere/oppdragstakere. Andelen midlertidige er noe høyere i distriktene, 12,2 prosent. Og enda høyere, 16,5 prosent, blant nyhetsjournalistene isolert.

Powered by Labrador CMS