Den ferske dommen klargjør stillingsvernet for midlertidig ansatte. Under henvisning til arbeidsmiljøloven slår Høyesterett fast at arbeidsgivere ikke kan erstatte et fast bemanningsbehov med vikarer. Dommen vil kunne få stor betydning for mange tusen midlertidig ansatte som arbeider som såkalte tilkallingsvikarer i norske bedrifter.
– Dette er en god dom for arbeidstakerne. Den må medføre at det blir mindre bruk av tilkallingsvikarer i mediene. Flere må ansettes fast, sier NJ-advokat August Ringvold.
Utbredt i mediene
De siste årene er det blitt mer og mer vanlig at bedrifter som trenger arbeidskraft på permanent basis, bruker vikarer i stedet for å ansatte folk fast. Tilkallingsvikarene blir, som navnet forteller, tilkalt på kort varsel for å fylle huller i vaktplaner eller ved andre behov for ekstra bemanning. Arbeidsmiljøloven tillater imidlertid kun vikariater for navngitte, fast ansatte medarbeidere som av ulike årsaker er borte fra jobben.
Tall fra Statistisk sentralbyrå tyder på at om lag hver tiende ansatt er tilknyttet sin arbeidsplass på midlertidig basis, og vikarbruken har økt kraftig de siste årene. Også i mediebedriftene er vikarbruken omfattende. Oslo Journalistklubb foretok våren 2005 en kartlegging av midlertidig ansatte. Den viste at 17,5 prosent av journalistene i Oslo gikk i vikariater eller midlertidige kontrakter, opp fra ti prosent to år tidligere.
Krav på ansettelse
Den enstemmige høyesterettsdommen omhandler en ambulansesjåfør som hadde fått full opplæring og jobbet som tilkallingsvikar for Ullevål sykehus. Etter 14 måneder ville sykehuset avslutte arbeidsforholdet. Sjåføren mente dette var brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om midlertidig ansettelse.
Han tapte både i tingretten og lagmannsretten. Med bistand fra LOs største forbund, Fagforbundet, anket sjåføren saken til Høyesterett. Der endte det med motsatt konklusjon, at sjåføren hadde krav på fast tilsetting. I dommen er det lagt vesentlig vekt på at et stabilt og fast arbeidsbehov ikke skal dekkes med vikarer og midlertidige, men med en større grunnbemanning.
Kan kreve fast jobb
Ambulansesjåføren hadde i gjennomsnitt fylt en stilling på 44 prosent i 14 måneder, og Høyesterett mener det er en sterk nok tilknytning til å kunne kreve fast ansettelse.
I domspremissene viser Høyesterett til at arbeidsmiljøloven skal sikre arbeidstakere et stillingsvern, gjennom fast ansettelse på hel- eller deltid. Gjentatte vikariater for å dekke et generelt høyt vikarbehov i bedriften er normalt lovstridig.
Lovverket åpner ifølge Høyesterett i liten grad for å gjøre unntak i loven på grunn av spesielle forhold i en bedrift. En høyesterettsdom fra 1989 fastslår at det skal svært mye til for at bedrifter kan øke vikarbruken på lovlig vis.
Overtallsbemanning
Overfor Høyesterett viste den oppsagte ambulansesjåføren og Fagforbundet til at andre bransjer, som offshore, politi og brannvesen, har etablert en form for overtallsbemanning, slik at fravær av ordinært omfang blir dekket inn.
Ullevål sykehus anførte at det er lang tradisjon i helsevesenet for å bruke tilkallingsvikarer. Overtallsbemanning er kostbart, og det er også lite ønskelig for arbeidstakere å gå uvirksomme, mente sykehuset. Arbeidsgiversiden advarte derfor mot å overprøve en ordning som er innarbeidet og har fungert i mange år.
– Arbeidsgiveren har behov for en fleksibel og hensiktsmessig ordning, og det blir en selvmotsigelse å inngå avtale om fast tilsetting for vikarer med sporadisk tjenestegjøring og ubestemt arbeidstid, argumenterte sykehuset.
Lovstridig praksis
Høyesterettsdommen slår imidlertid fast at ambulansesjåførens midlertidige ansettelsesavtale stred mot arbeidsmiljøloven. I dommen heter det blant annet at en utbredt praksis ikke kan «slå gjennom overfor det ønsket om stillingsvern for arbeidstakerne som ligger bak arbeidsmiljølovens regler».
August Ringvold oppfatter at dommen i Høyesterett følger opp tidligere rettspraksis.
– Den er krystallklar på at et fast arbeidskraftbehov ikke skal dekkes ved vikariater, men med en større grunnbemanning av fast ansatte.
Må ansette flere
– Betyr det etter din mening at mediebedrifter med stor vikarbruk må ansette flere i faste stillinger?
– Ja. Det er jo gjerne en noenlunde stabil fraværsprosent i større bedrifter. Dette fraværet må dekkes opp med fast ansatte.
– Innebærer dommen en presedens for å kreve avvikling av ordninger med tilkallingsvikarer?
– Nei, NJ kan ikke gjøre annet enn å angripe de situasjonene vi mener er ulovlige, enkeltvis, sier Ringvold.