Vil dobbeltsjekke vikarbruk

Redaksjonklubben i Aftenposten vil, på bakgrunn av høyesterettsdommen om vikarbruk, dobbeltsjekke at bedriften ikke bryter loven.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Norsk Journalistlag har ingen konkret oversikt over bruken av tilkallingsvikarer i norske medier, men erfaringen er at den er mest utbredt i de store avisene og i NRK. Sistnevnte innførte fra nyttår et eget vikarbyrå, i et forsøk på å rydde opp i den omfattende vikarbruken. Byrået består av om lag 20 fast ansatte medarbeidere, som etter behov utplasseres i vikariater rundt i NRK-systemet.

Streng kontroll

Som tilfellet er i andre store mediebedrifter har Aftenpostens redaksjon til enhver tid inne en rekke ordinære vikarer, tilkallingsvikarer og praksisvikarer som kombinerer studier med vakter. Ifølge leder av redaksjonsklubben, Håkon Letvik, er vikarbruken underlagt streng kontroll.

Systemet med tilkallingsvikarer i Aftenposten ble etablert for seks-sju år siden, etter at redaksjonsklubben krevde fast ansettelse for tre mangeårige vikarer. Letvik sjekket den gang lovligheten av tilkallingsvikarenes kontrakter med NJ, som ga grønt lys.

Dobbelsjekker

– Vi skal studere høyesterettsdommen nøye og drøfte den med ledelsen, for å dobbeltsjekke at Aftenposten opptrer ryddig. Vi må sikre oss at ikke vikarbruken tildekker et reellt behov for flere ansatte. Klubben har lenge hatt fokus på vikarbruken, men det som gjør det vrient for oss er at vi ennå ikke er helt ferdig med den siste nedbemanningsrunden. Når vi vet hvilket nivå vi skal ligge på, er det naturlig at vi ser ordentlig på bemanningen. Det er vrient å fastslå det reelle behovet når vi er i en omstillingsprosess, sier Letvik.

Er innskjerpet

– Har klubben oversikt over hvor mange redaksjonelle tilkallingsvikarer Aftenposten bruker?

– Vi får lister over det, men forholdene er så store i Aftenposten at jeg ikke har noe eksakt tall. De ordinære vikarene skal ersatte navngitte personer som er syke eller fraværende av andre årsaker, og det samme gjelder for tilkallingsvikarene. Dette har vært innskjerpet opp gjennom årene.

– Så du har ikke grunn til å tro at det har skjedd brudd på loven?

– Nei, rutinene virker gode. Vi har hatt en løpende dialog med ledelsen, for å sikre oss mot misbruk av vikarordningene, svarer Håkon Letvik.

Powered by Labrador CMS