Rett til å sjokkere i pressefrihetens navn

GÖTEBORG (Journalisten): Debatten rundt avisene som publiserte Muhammed-karikaturene overskygget rapport om pressefrihetens kår.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lørdag la World Association of Newspapers (WAN) fram sin halvårlige rapport om pressefrihetens kår, men det var debatten rundt Muhammed-karikaturene dagen etter som virkelig satte sinnene i kok.

Pressefrihet under angrep

WANs pressfrihetsrapport ble lagt fram dagen før World Newspaper Congress og World Editors Forum (WEF) åpnet i Göteborg denne helgen. Den viste at pressefriheten er alvorlig truet fra mange kilder: Fra gjenger og korrupsjon i Sør-Amerika, fra fiendtlige regjeringer i Asia og fra drapstrusler og rettssaker i Asia og Europa.

Men da representanter fra magasiner og aviser i Europa og Nord-Afrika møttes for den årlige rundbordskonferansen om pressefrihet dagen etter, var det kontroversen rundt publiseringen av Muhammed-karikaturene som var i fokus.

Høy pris for å publisere

Phillip Val, spaltist og redaksjonssjef for det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, publiserte karikaturene som en markering av pressefriheten, noe som skapte de største reaksjonene i magasinets historie – og førte til at Val måtte ha politibeskyttelse. Ulf Johansson, redaktøren av Nerikes Allehanda valgte å publisere en karikatur som fremstilte profeten som hund i august i fjor.

Begge forsvarte valgene sine. Val sa det fostret en nødvendig offentlig debatt i forhold til en religion som hadde blitt en politisk maktfaktor. Johansson mente det måtte være lov å gjøre narr av religioner.

Striden ikke over

Holdningene ble møtt med kritikk blant annet fra en tyrkisk kvinne i salen. I panelet satt også Jehad Momani fra den jordanske avisen Al Rai, Ali Amar, redaktør av den marokkanske avisen Le Journal Hebdomadaire og den algeriske karikaturtegneren Ali Dilem, som alle hadde fått alvorlige problemer med regjeringene sine i etterkant av å ha omtalt eller publisert islamske karikaturer.

– Selve karikaturstriden lever fremdeles blant oss. Vi har sett mange nye saker som bunner i følsomheten disse karikaturene skapte. Men jeg vil si at dette for det meste blir brukt som en unnskyldning. Det er rettssaker i den muslimske verden rundt alle slags karikaturer. Denne følsomheten kan selvsagt være autoritær og ikke nødvendigvis religiøs, sa Miklos Haraszti, en representant for mediefrihet i Organisation for Security and Cooperation i Europa (OSCE), som ledet paneldebatten.

Powered by Labrador CMS