Fra i sommer må Aftenposten dekke det som skjer i denne byen fra Oslo. Foto: Robert Debowski/Wikimedia
Aftenposten kutter i Berlin
Fra i sommer dekkes Tyskland fra Oslo.
Til sommeren kutter Aftenposten Berlin-korrespondenten. Da går den inneværende kontrakten med journalist Ingrid Brekke ut. Hun er fast ansatt i avisen, og nå hentes hun hjem for å jobbe med utenriks fra Oslo.
– Vi har foretatt en vurdering av korrespondentposten i forbindelse med at kontrakten løper ut. Den blir ikke fornyet for Berlin, så vi trekker den hjem. Vedkommende kommer til å jobbe sentralt her i redaksjonen, sier utenriksredaktør Kjell Dragnes.
Økonomi
Årsaken til at avisa legger ned Berlin-kontoret er økonomiske hensyn.
– Det dreier seg om store kostnader. Hver gang kontrakter løper ut diskuterer vi dette og gjør vurderinger om vi kan dekke noe annerledes. Dette er ikke første gang vi gjør endringer.
Redaktøren sier at det ikke er innholdet, men prioriteringer som ligger til grunn.
– Tyskland er et interessant sted, også for Norge. Ingrid Brekke, som har vært der de siste årene, har gjort en glimrende jobb.
Tap
Dragnes har selv vært korrespondent for avisa. Også derfor vet han hva avisa mister på beslutningen.
– En ser ting annerledes når en er på stedet. Sånn sett er det et tap at vi er nødt til dette. Som en av mine forgjengere sa det, korrespondentene er Aftenpostens øyne og ører ute, sier redaktøren.
I tillegg til vanlig lønn dreier utgiftene ved Berlin-kontoret seg om grunntilskudd til journalisten og kontorutgifter. Reisebudsjettet blir ikke økt selv om Tyskland fra nå av skal dekkes fra Oslo.
Hvite flekker
Etter nedleggelsen av Berlin-kontoret sitter Aftenposten igjen med korrespondenter i Moskva, Brüssel, London, New York og Amman. Avisen har også en stringer i Paris, en utvidet stringeravtale for Kabul, og samarbeider med svenske Dagens Nyheter og danske Politiken om korrespondenten i Beijing.
På spørsmål om hvordan redaktøren ser på Aftenpostens utenriksdekning generelt sier han at det er noen «hvite flekker» på kartet.
– Noen områder dekker vi for dårlig. Personlig skulle jeg gjerne hatt mer fra Latin-Amerika. Som et av BRICS-landene ser vi en voldsom utvikling i Brasil. Det er også flere andre land der som er i ferd med å utvikle seg.
Også Afrika er en slik flekk på kartet. Amman-korrespondenten dekker Nord-Afrika, men Dragnes ønsker seg mer stoff fra Afrika sør for Sahara.
– Der er det store og økende forskjeller.