Slik klipper du andres saker
Journalisten.no ser i en periode nærmere på klippjournalistikk. Over flere dager vil vi intervjue redaksjonelle leder om deres betraktninger rundt klippjournalistikk. Se alle sakene her.
Klippjournalistikken på nett har i mange år vært gjenstand for debatt. De kritiske stemmene har vært mange. De etiske svarene få. Og det har manglet en felles oppfatning av hva som er god klippskikk. Med utgangspunkt i punkter fra Digi.no, Dagbladet, E24, Nettavisen og Kommunal Rapport foreslår Journalisten ti punkter det kanskje er mulig å enes om.
Med klipp mener vi saker der utgangspunktet er journalistikk presentert i andre medier og der deres innhold er bærebjelken i det som deretter produseres av andre.
1) Saken du skal til å klippe bør ha nyhetsverdi for leserne dine. Husk at det er deres, ikke ditt behov, som skal tilfredstilles.
2) Oppgi kilden(e) du klipper fra så tidlig som overhode mulig. Helst burde kilden oppgis i første setning, aldri senere enn første avsnitt.
3) Vær raus med siteringene og lenk rett til opphavet, både i toppen og nederst i din versjon. Det gir leserne merverdi og mediet som fant nyheten, trafikk det fortjener.
4) Vær sikker på at du faktisk forstår innholdet i artikkelen du klipper fra. Ting kan falle ut i oversettelsen.
5) Begrens hvor mye du klipper. For hvert avsnitt må du spørre deg selv om det er nødvendig for at saken skal bli god. Ingen ren klippsak bør være lenger enn fem avsnitt.
6) I en sak med flere kilder bør du aldri ta mer enn ett sitat per kilde og unngå å ha mer enn to sitater per sak.
7) Ikke kopier en annen journalists brødtekst. Det er bare pinlig når det oppdages. Konstruer setningene selv.
8) Finn flere kilder. Det beriker saken ytterligere for leserne. Bygg ut med egne kilder og opplysninger.
9) Ikke glem at det også i klippsaker er noe som heter samtidig imøtegåelse og tilsvarsrett.
10) Selv om kilden er et utenlandsk medium, er det ikke fritt fram. Vis måtehold og følg ellers samme regler for kreditering og lenking.