Det har de siste ukene brygget opp til kraftig storm rundt NRKs tilstedeværelse i Finnmark. Da styret i fjor vedtok gjenopprettelse av fylket som eget distriktskontor ble det i ledelsen samtidig bestemt at hovedkontoret skal flyttes fra Vadsø til Alta.
Lovnader
Den siste tiden har Vadsø-avisa Finnmarken skrevet at ansatte ved NRK-kontoret i byen er sinte og føler seg lurt. Det som skaper uro er at ledelsen ikke lenger vil love at det etter flytting vil være mulig å sende radio fra Vadsø. Det er stikk motsatt av hva som ble sendt ut i en pressemelding fra NRK 19. desember:
– Det skal kunne avvikles radiosendinger både fra Alta og Vadsø, het det der.
Kjersti Sjursen Lien er leder for redaksjonsklubben i NRK Finnmark, med 12 medlemmer i Vadsø. Hun sier at klubben tirsdag i forrige uke ble informert om at NRK-ledelsen nå kun ønsker ett sendested.
– NRK har sagt at ingen skal flyttes mot sin vilje og har hele veien holdt fast ved at ingen skal miste jobben. Det må alle parter forholde seg til, sier Lien, og viser til uttalelser fra ledelsen tidligere i prosessen.
Men det fremgår ikke av informasjon som er gått ut til offentligheten. I pressemeldingen fra desember het det at NRK «har planer om å styrke sin tilstedeværelse i Kirkenes, Hammerfest og indre Finnmark, samt Nord-Troms og Harstad.»
Får konsekvenser
Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen er tydelig på at prosessen i Finnmark får konsekvenser for arbeidsplasser ved Vadsø-kontoret:
– Det blir færre, men vi har ikke besluttet hvor mange som skal være her eller der. Det skal vi utrede før vi tar en beslutning.
At hovedkontoret legges til Alta begrunnes ut fra at tyngdepunktet i fylket er flyttet vestover. Dette ble varslet i Journalisten av distriktsredaktør Pål Hansen allerede i august i fjor. Hver fjerde finnmarking bor i Alta kommune.
– Det er journalistisk begrunnet, ut fra at Alta er et trafikk-knutepunkt og har utdanningsinstitusjoner, sier Gynnild-Johnsen, som også beskriver Alta som «fylkeshovedstaden» til tross for at institusjoner som fylkesmannen og fylkestinget er i Vadsø.
Hensyn til publikum
Hun sier hensynet til publikum er årsaken til at NRK-ledelsen har ombestemt seg og nå mener det holder med radioutsendelse fra Alta. Såvidt Journalisten forstår dreier det seg også om at den sentrale nyhetsdesken flyttes, som en del av hovedkontoret.
Men det dreier seg også om en sterkere satsing på TV i distriktsdivisjonen.
– Nylig stilte vi oss et spørsmål i direktørmøtet: Har vi kapasitet til å sende daglig radio fra to steder, nå som Distriktsdivisjonen har bestemt seg for store ambisjoner på fjernsynproduksjon 24 timer i døgnet, 365 dager i året?
Gynnild-Johnsen legger til at det fortsatt skal være mulig å produsere radio i Vadsø.
– Verden forandrer seg fort. Nå bruker alle nordmenn under 50 år mobilen som viktigste oppdateringsenhet. I Vadsø har det vakt uro for hva som blir konsekvensen. Jeg holder fast ved at det fortsatt skal være et godt nummer to-kontor, men om vi skal avvikle radiosendinger på to steder i fylket er jeg ikke sikker på.
Ingen motsetning
Klubbleder Kjersti Sjursen Lien mener det ikke er noen motsetning mellom hensynet til publikum og fortsatt radioutsendelse i Vadsø.
– De ansatte er selvsagt også opptatt av å ha et best mulig tilbud til publikum, og jeg tror vi gjør oss fleksible på alle plattformer ved å ha to sendesteder. Ifølge NRK skal vi også i fremtiden sende seks timer radio fra Finnmark daglig, selv om vi også skal snu oss mot digitale medievaner, svarer Lien på spørsmål om hun ikke har forståelse for at NRK ikke kan bruke ressurser på å opprettholde to sendesteder.
Går mot nedbygging
Direktøren sier de ansatte nå inviteres til drøftinger. På spørsmål om hva som skjer dersom de ansatte svarer at de ønsker å beholde muligheten for radioutsendelse, svarer hun:
– I diskusjonen er vårt hensyn til publikum. Vi må omstille oss.
– Så da blir det ikke radioutsending fra Vadsø i fremtiden?
– Jeg har sagt at vi inviterer til en diskusjon om det. Så må vi være klokest i forhold til hvor publikum er. Men vi skal ha et godt nummer to-kontor der.
Og dersom den som står i en stilling som blir flyttet fra Vadsø til Alta er villig til å flytte på seg, sier direktøren at det er selvsagt at vedkommede får beholde stillingen.
Kan bli fortgang
Om den videre prosessen sier Gynnild-Johnsen at saken kommer opp på et møte i NRK-ledelsen onsdag 12. juni. Men der skal kun «mandatet» for prosjektet behandles. Hvor mange prosessen vil ramme i Vadsø er fortsatt i det blå.
– Jeg kan ikke svare på hvor mange det dreier seg om nå.
– Så det betyr at usikkerheten blant de ansatte vil vedvare i flere måneder?
– Det er ikke satt endelig dato. Men hvis medarbeiderne ikke vil leve med uro skal det ikke være noe problem for meg å ta en beslutning raskere. Men jeg syns det er viktigere at de får være med på å bestemme resultatet.
Direktøren er opptatt av å fremheve at reetableringen av Finnmarkskontoret er mottatt som en gladnyhet ellers i fylket.
– Ikke glem øst
En ringerunde blant avisredaktører i fylket avdekker at det bak konflikten dreier seg om en årelang kamp mellom Øst- og Vest-Finnmark. Mens Vadsø i øst er det politiske knutepunktet er Alta det befolkningsmessige tyngdepunktet i vest.
Ikke overraskende er redaktørene glad for at Finnmark får eget distriktskontor. Og selv om de fleste er enig i at Alta er et tyngdepunkt, understreker også de i vest at Vadsø ikke må glemmes.
– NRK må ha en god og lokal tilstedeværelse i Øst-Finnmark. Det er mange fellespenger som forvaltes i Vadsø, og jeg håper NRK tar det til etteretning, sier ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund i Altaposten.
Redaktør Randi Fløtten Andreassen i Kirkenes-avisa Sør-Varanger Avisa er ikke overraskende mer skeptisk til flyttingen.
– Vi får se hvordan NRK håndterer det. Men jeg forstår ikke hvorfor NRK må flytte kontoret til Alta når de har bygg og alt på plass i Vadsø. Ja, det er en dreining mot vest, men tyngdepunktet i øst må heller ikke glemmes.