Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto:Kathrine Geard

NRK felles sjeldnere i PFU

Kringkastingssjefen fornøyd med null fellelser for saker publisert etter romkvinnesaken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For fjerde år på rad er NRK mediebedriften med flest brudd på god presseskikk i Pressens faglige utvalg (PFU). Men situasjonen er i virkeligheten langt bedre enn for et år siden.

12. januar i år sendte NRK den etterhvert famøse romkvinnesaken, som de senere også ble for i PFU. I slutten av januar inviterte Kringkastingsrådet til møte med overskriften «Er NRK en etikkversting?» i forbindelse med at allmennkringkasteren var mediet med flest PFU-klager mot seg i 2012. 

Færre fellelser

Nå er situasjonen annerledes. NRK er i år felt i seks saker mot ti i 2012. Det er en nedgang på 40 prosent. Og ingen av årets fellelser er fra saker som er publisert etter romkvinnereportasjen.

– Det er vi veldig fornøyd med. Det er stor ros og anerkjennelse for de som jobber og har tatt tak i det i nyhetsavdelingen. Vi har større fokus når det gjelder det presseetiske, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen på telefon fra juleavslutning i Norsk Presseforbund. 

Han legger samtidig til at han reflekterer over om antallet færre fellelser betyr at NRK er blitt for forsiktige.

– Det spørsmålet stiller vi redaktører i NRK oss. Men jeg mener det er ingen grunn til å si at NRK er blitt mindre journalistisk modige. 

Noe av det første Eriksen gjorde som k-sjef var å gjenopprette nyhetene som egen avdeling med Per Arne Kalbakk som nyhetsdirektør. Den har vært i drift siden oktober.

Daglig diskusjon

Eriksen sier NRK helt sikkert kommer til å bli felt for brudd på god presseskikk igjen. Men reduksjonen fra i fjor mener han er et bevis for at NRK tok tak i situasjonen.

Som Norges største mediehus publiserer NRK også langt fler saker enn andre medier.

Når kringkastingssjefen blir spurt om hva han vil særlig vil trekke fram av tiltak, svarer han slik:

– Det er helt faste rutiner for hvordan man håndterer egensaker. Også er det en del av den daglige journalistiske diskusjonen å identifisere og diskutere presseetiske spørsmål.

Eriksen trekker også fram Kalbakk, som forlot stillingen som programdirektør i Marienlystdivisjonen for å bygge opp den nye nyhetsavdelingen.

Støkk

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund mener NRK har gjennomført en snuoperasjon.

– Jeg tror romkvinnesaken satte en støkk i hele NRK. Det virker som det er kommet noe konstruktivt ut av det, og som er til gode for alle. Mitt inntrykk er at NRK jobber mer systematisk og mer offensivt med presseetikk, sier Stavrum.

Rekordmange klager

Det mediet som er felt nest flest ganger i PFU i år er TV 2. De er klaget inn 15 ganger og felt tre ganger. Riksavisene VG og Dagbladet er klaget inn henholdsvis 24 og 21 ganger, men har null brudd. Det har også Aftenposten etter 12 klagesaker.

Allerede før året er omme er det klart at 2013 ble et rekordår når det gjelder antall klager. PFU hadde per 20. desember mottatt 363 klager mot 357 i hele fjor. Antallet behandlede saker er imidlertid omvendt; 364 saker i år mot 374 saker i fjor.

Etter å ryddet bort klager som er ordnet i minnelighet havnet 157 saker på utvalgets bord, mot 148 i fjor. 70 saker endte med brudd mot 71 i fjor.

– 2013 har hatt alt med tanke på romkvinnesaken, kongeklagen mot Se og Hør og karikaturstrid i Dagbladet. Vi har også hatt spørsmålet om en bok, og avsluttet året med en utfordring, sier Stavrum, med henvisning til den rekordstore klagen fra PR-rådgiver Anders Cappelen på TV 2.

Powered by Labrador CMS